- Mange arbeidstakere føler at de står i spagat fordi de bruker så mye tid på å sette i verk omstillinger som ledelsen har pålagt dem. Det er et stort gap mellom hvordan ansatte og toppledelsen opplever endring i praksis, sier førsteamanuensis Inger Stensaker på NHH.

I dag holdt hun et foredrag på seks minutter om "endringsspagaten" på NHH-Symposiet i Bergen.

- Endringstakten i arbeidslivet øker. Ofte foregår det så mange parallelle endringer at de ansatte ikke får avsluttet en omstilling før de går løs på den neste, sier Stensaker.

I dag hjalp hun næringslivet med å forstå hvordan ansatte reagerer på hyppige endringer.

- Ulike former for lojalitet
- Det er forskjellige måter å møte omstillinger på: Noen reagerer med motstand, andre er proaktive og driver endringsprosessen fremover. En annen gruppe tenker "Here it comes again..." og sitter helt stille fordi de vet at det stadig kommer noe nytt, mens en fjerde gruppe reagerer med lojalitet, forklarer Inger Stensaker.

- Det vi vet, er at ansatte blir passive og mer lojale når endringer skjer hyppig. Og det er jo bra for toppledelsen fordi de da får implementert endringen. Men det er ikke så rosenrødt likevel: For det er ulike former for lojalitet, sier hun.

- Se bakover og tenk fremover
Erf#229 viser at det finnes to typer lojale reaksjoner, ifølge Stensaker.

* Mestring og muligheter.

* Ambivalens og resignasjon.

Ledelsens rolle er å sikre gode prosesser og bygge opp endringskapasiteten.

- Prosessen må være ryddig, rettferdig og transparent. I tillegg er det viktig med målrettet kommunikasjon. Og så må man se bakover og tenke fremover, forklarer Inger Stensaker.

Les flere karrieresaker:
Misfornøyde ansatte slutter ikke...

<b>- Sjefer som ikke gir honnør fortjener deg ikke</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.