- Det aller beste er at jeg får satt teorien fra skolen ut i praksis og forberedt meg på arbeidslivet. Vi er med fra første stund, møter kunder og følger prosjektet fra A til Å. Det er utfordrende, men gøy, sier Kine Kyrkjebø (22).

NTNU-studenten fra Bergen har fått såkalt «internship» hos konsulentfirmaet Deloitte i Oslo – som én av fire.

Over 300 søkte for å få muligheten til å prøve seg som konsulent under kyndig veiledning ved konsulentfirmaets hovedkontor i Norge.

Går i ett
Sammen med en annen intern skal Kyrkjebø hjelpe Plan Norge med markedsstrategi og konseptutvikling mot næringslivet. Deloitte gjør arbeidet pro bono (vederlagsfritt).

Kine tror internshipet hos Deloitte vil være en nyttig erf#229 å ha med seg i fremtidig karrierevalg.

– Alle studenter som kan, burde forsøke å få et internship. Det er utrolig lærerikt å få prøvd seg i arbeidslivet. Internship gir deg en erf#229 du ikke kan få på skolebenken.


  • Internship trenger ikke nødvendigvis å finne sted om sommeren, selv om såkalte «summer internships» er det vanligste. Flere bedrifter tilbyr også internship i vinterhalvåret.

  • Du søker om internship på samme måte som du ville ha søkt på en vanlig jobb. Skriv en søknad hvor du forteller litt om deg selv. Bedriftene ser etter aktive studenter som har gode resultater å vise til.

  • Sørg for at cv-en din er oppdatert og inneholder informasjon om eventuelle verv du har påtatt deg i studietiden. Hvis du virker aktiv og har gode resultater å vise til, øker sjansen for å bli kalt inn til intervju.

    – Vi ser etter folk som har gode analytiske ferdigheter og gode karakterer. Det siste handler også om prestisje, både internt og eksternt. Social skills – ferdigheter til å skape relasjoner – er også avgjørende, sier rekrutteringsansvarlig i DnB Nor, Glenn Menkin.

  • Ikke vær for beskjeden. Det er stor rift om internships, så det lønner seg å være på hugget:

    – Ettersom rekrutteringen gjerne foregår ved skolene, er det i stor grad opp til studentene å gjøre seg så attraktive som mulig for bedriftene, råder Kristin Wahl fra Karrierehuset.

Én av ti har internship
22-åringen tilhører en privilegert gruppe: Ifølge en ny undersøkelse fra økonomenes interesseorganisasjon Econa, har bare én av ti økonomistudenter hatt internship. Nærmere halvparten oppgir at de ønsker internship, men ikke har fått muligheten.

Siden Kyrkjebø studerer industriell økonomi og dermed regnes som sivilingeniørstudent, omfattes hun ikke av undersøkelsen, men ifølge Econa, omfatter problemet med å få internshipplass også sivilingeniørstudenter.

– Det er synd ikke flere studenter får muligheten, sier konstituert administrerende direktør i Econa, Anita Roarsen.

– Econa ser gjerne at flere bedrifter, og også virksomheter innen offentlig sektor, tilbyr internships. Slik vi oppfatter det, er tilbudet i dag for lite.

– Hvordan skiller et internship seg fra en vanlig deltidsjobb eller sommerjobb?

– Du sitter ikke og pakker konvolutter hos en bank, for å si det sånn. I stedet følger du en leder på jobb og får en reell opplæring innenfor det feltet du kunne tenke deg å jobbe i. Sist, men ikke minst, får du skapt et nettverk, sier Roarsen.

Les også: 500 søkere til ti stillinger i DnB Nor

 

Norge langt bak
Hun tror manglende ressurser kan være noe av grunnen til mange bedrifter dropper å ha internship.

– Man må anta at bedriften må legge større ressurser i opplæring, oppfølging og tilrettelegging av arbeidsoppgaver. I tillegg må man bruke tid og ressurser på rekruttering og utvelgelse. Ofte er søkermassen stor, sier Roarsen.

Ifølge Kristin Wahl, seniorrådgiver ved rekrutterings- og studieveiledningssenteret Karrierehuset, er internship en vinn-vinn-situasjon for både student og arbeidsgiver – hvis det gjøres riktig.

– Et internship gir en unik mulighet til å prøve ut de formelle skolekunnskapene. Man skaffer seg nødvendig realkompetanse, og får testet ut hvordan man passer inn i et spesielt miljø. Men det er viktig med god oppfølging, sier Wahl.

Hun mener at Norge ligger langt etter andre land når det gjelder bruken av internship.

– I USA har de i årevis benyttet seg av internship i mange bransjer, særlig i rekrutteringen av key account-personale og andre med økonomibakgrunn, sier Wahl.

Trygg rekruttering
Mange arbeidsgivere ser potensielle arbeidstagere i dyktige internship-kandidater. Over halvparten av Deloittes «interns» får tilbud om jobb etter studiene.

– For oss er internship en veldig trygg måte å rekruttere studenter på. Dette er helt klart hovedgevinsten med å ha «interns», sier Bjørn Grenman, partner i Deloitte.

De over 250 søknadene til de fire utlyste intership-plassene ble screenet på karakterer, og ti studenter ble kalt inn til intervju.

– Fire ble valgt ut ifra motivasjon og sosiale egenskaper. Med andre ord de vi oppfattet ville passe best inn i Deloittekulturen, sier Grenman.

Deloittes internship går over to bolker: Kandidatene starter opp i juni, og jobber en måneds tid før de har ferie tre-fire uker i juli. Siste tørn er i august.

– I løpet av denne perioden får kandidatene testet ut hvordan det er å jobbe som konsulent i en reell prosjektsituasjon. De finner ut om konsulentyrket er noe for dem og om de trives hos oss, samtidig som vi får muligheten til å vurdere om vi mener de passer inn i Deloitte, sier Deloitte-partner Bjørn Grenman.

Les også: 500 søkere til ti stillinger i DnB Nor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.