Microsoft legger alt til rette for å utvikle og beholde produktsjef Kristine Bjørnstad (31). Hun er med i programmet som utvikler konsernets mest lovende, unge medarbeidere.

Det er ni år siden hun ble ferdig utdannet siviløkonom og fem år siden hun kom til selskapet. Hun møtte finanskrisen tidlig i karrieren. Nå følger hun den økonomiske uroen i Europa.

– Å få god lønn og gjøre rask karriere var viktigere før. Det som er viktig nå er å ha en jobb i et selskap der man blir tatt vare på og reflekterer egne verdier. Trygghet er viktig, sier hun.

«Finanskrisen en vekker»
Det er i tråd med en undersøkelse gjennomført av konsulentselskapet Universum blant unge norske arbeidstagere tidlig i 30-årene. De har jobbet i gjennomsnittet åtte år etter endt utdannelse og er nå i sin andre eller tredje jobb. Den økonomiske uroen har skremt dem, viser undersøkelsen som sammenligner dagens holdninger med tilsvarende i 2008 – rett før finanskrisen brøt løs og himmelen var skyfri.

– De som jobbet før finanskrisen ville ha alt, og fikk alt. Finanskrisen var en vekker. De så hvor hardt den traff markedet. Klart du blir redd, sier prosjektleder Jannicke Klock i Universum.

Redselen fra den gang og ny usikkerhet gjør at behovet for trygghet har økt.

– Folk vil være der de er, i sine trygge rammer. Terskelen for å bryte ut er blitt høy, sier hun.

Firer på kravene
Nå teller jobb i store, trygge bedrifter med solid økonomi mest. Lønnspakken er blitt mindre viktig. Bedriftens rykte eller etiske standard betyr heller ikke mye, så lenge bedriften og arbeidsplassen anses som trygg. De unge søker jobber der de kan lære noe nytt, utvikle seg internt og ha en god leder som utvikler dem. Da får heller arbeidsmiljøet komme i andre rekke, går det frem av undersøkelsen.

– De unge har firt litt på kravene. De er blitt mer realistiske, sier Klock.

De unge søker trygghet for fremtiden ved å jobbe med attraktive produkter eller tjenester som betyr noe for dem, aller helst hvis det åpner for internasjonal kontakt. Da står de på og er villige til å ofre noe av lønnspakken og balansen mellom jobben og privatlivet, viser svarene fra henholdsvis 2008 og 2011. Bjørnstad kjenner seg igjen.

– Det jeg jobber med må ha en større betydning enn meg. Det må være viktig for andre. Jeg føler jeg jobber for et selskap med viktige produkter og som jeg identifiserer meg med. Jeg er stolt og føler jeg er med på en viktig utvikling, sier hun.

Vil bli uunnværlige
Ønsket om å jobbe med innovasjon, nytenkning og nysatsing øker i forhold til før finanskrisen, men det skal skje internt. De unge vil bygge opp egen kompetanse og imponere ledelsen.

– De er villige til å stå på for å trygge seg selv. De vil bli så viktige og ha så viktig kompetanse at bedriften ikke kan sparke dem, sier Klock.



Drømmebedriftene 2011

Bedrifter de unge, erfarne helst vil jobbe for. Universum har spurt de som har vært i fast jobb ca åtte år etter endt utdannelse.

Økonomer:
1. Statoil
2. DNB Nor
3. Aker Solutions
4. McKinsey & Company
5. Innovasjon Norge
6. Norges Bank
7. Google
7. Orkla (delt 7.plass)
9. Telenor
10. Hydro
11. Utenriksdepartementet
12. Statkraft
13. The Boston Consulting Group
14. Norgesgruppen
15. SAS
16. Det Norske Veritas
16. Ernst & Young (delt 16.plass)
18. PwC
19. Deloitte
20. Finansdepartementet
20. Microsoft
20. Schibsted (delte 20.plasser)

Ingeniører/teknikk:
1. Statoil
2. Aker Solutions
3. Det Norske Veritas
4. Kongsberg Gruppen
5. Norconsult
6. Statkraft
7. ABB
8. Sintef
9. ConocoPhilipsNorge
10. Rambøll
11. Shell
12. Multiconsult
13. FMC Technologies
14. Siemens
15. Hydro
15. Statens vegvesen (delt 15.plass)
17. BP
18. Skanska Norge
18. Sweco (delt 18.plass)
20. COWI

IT-utdannede
1.Google
2. Statoil
3. Microsoft
4. Telenor
5. IBM
6. Opera Software
7. Aker Solutions
8. Cisco Systems
9. DNB Nor
10. Finn.no
11. ErgoGroup
12. Kongsberg Gruppen
13. Funcom
14. Accenture
15. Oracle
16. Det Norske Veritas
16. Forsvaret
16. Forsvarets forskningsinstitutt (delte 16.plasser)
20. Steria(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Flere saker fra DN Talent:

Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb

Kan regne med 500.000 i første jobb

«Rå kamp om de nyutdannede»