Rektor ved Universitetet i Bergen har bedt om hjelp til å vurdere om petroleumsforskning er etisk forsvarlig.

Det skriver universitetsavisa På Høyden.

Millioner til forskning
Før jul fornyet Statoil flere av sine forskningsavtaler med universiteter i Norge og i utlandet. Totalt vil ti forsknings- og utdanningsinstitusjoner bli tilført tilsammen 422,5 millioner fra Statoil.

Blant disse er NTNU som vente seg 60 mililoner, Universitetet i Bergen får 55 millioner og Norges Handelshøyskole har inngått en avtale til en verdi av 37, 5 millioner.

I Bergen har ikke fornyelsen av avtalen gått upåaktet hen, og universitetets professor Peter M. Haugan er en av dem som har gått hardt ut mot forskningsavtalen

- De etiske retningslinjene for naturvitenskapelig forskning sier at forskning skal bidra til en bærekraftig utvikling og følge føre-var-prinsippet. Om det er ett tema i hele verden som burde utelukkes som følge av de prinsippene, må det være forskning med formål å forlenge fossilalderen, sier Haugan til Morgenbladet.

Les også: Statoil satser massivt på NTNU

Ingen konklusjon
Det er etter debatten at rektor Dag Rune Olsen og universitetsdirektør Kari Tove Elvbakken sendte brev til Den nasjonale forskningsetiske komite for naturvitskap og teknologi (NENT) for å få en nøytral vurdering av saken.

Komiteen hadde sitt første møte denne uken, men kom ikke til en konklusjon.

- Komiteen har begynt å diskutere saken, men vil innhente mer informasjon før den konkluderer. Man vil se på avtalen mellom UiB og Statoil, men trolig vil det være hensiktsmessig å også se på tilsvarende avtaler som er inngått mellom Statoil og andre forskningsinstitusjoner, sier Helene Ingierd, sekretariatsleder for NENT.

Les også: <b>Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb </b>

Får svar i april
Et svar kan ventes i begynnelsen av april.

- Hva skjer om NENT kommer til at det ikke er etisk forsvarlig for universitetene å forske på petroleum?

- Det er nok et hypotetisk spørsmål, jeg tror de kommer til et mer nyansert svar. Petroleumsforskning er et bredt spekter av aktiviteter, og jeg forventer at de bruker tid til å sette de ulike etiske aspektene mot hverandre. Jeg forventer ikke et ja eller nei svar på spørsmålet, sier rektor Dag Rune Olsen.

- Og om de sier at noen typer forskning er på kanten, og andre innenfor. Vil dere føye dere etter det?

- NENT utsteder råd, og vi kommer til å lese deres gjennomgang grundig og gjøre oss opp en selvstendig mening.

- Dette er ikke bare en måte å legge debatten død på?

- Det ville vært høyrisikosport i så fall, så det er det overhodet ikke. NENT er den instansen som er mest kompetent til å forvalte sitt regelverk, og det er ønskelig at disse analyserer denne forskningen, sier Olsen.

Vil ha tett samarbeid
Statoil vil på sin side ikke vurdere selve etikkspørsmålet.

- Samarbeidet mellom industrien, akademia, leverandørindustrien og operatørene har vært helt avgjørende for industriutviklingen og verdiskapningen i Norge. Det kommer til å være viktig fremover, sier Lars Høier, forskningsdirektør i Statoil

Han får støtte av sin kollega som tror utdanningssektoren har bruk for Statoil.

- Med de ambisjonene man har for kunnskapsnorge og de nivåene man ønsker seg på forskning, ser det vanskelig ut å klare det uten petroleumsindustrien som bidragsyter, blant annet som leverandør av relevante problemstillinger, sier Ola Anders Skauby, informassjonssjef i Statoil.

Les også: Så mye kan du tjene på gode karakterer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.