Gode karakterer har mye å si for hvor mye du vil tjene. De som gikk ut av høyere utdanning med en A tjener i snitt 38.681 kroner mer enn de som gikk ut med en B, viser tall fra den ferske, årlige lønnsstatistikken til Econa, bransjeforeningen for siviløkonomer.

I år har de for første gang undersøkt hva karakterer har å si for lønnsnivå.

- Det er klart at jo bedre karakterer en har jo lettere er det å få jobb i de attraktive selskapene, som gjerne betaler mye, sier hodejeger Lars Esholdt.

De som gikk ut med en A fra studiene tjente i snitt 11,4 prosent mer enn de som gikk ut med en D.

Econa kartlegger årlig medlemmenes inntekts- og karrieresituasjon. Medlemmer er hovedsakelig siviløkonomer og masterutdannede økonomer.

Les mer fra samme rapport: Dårligere startlønn for siviløkonomer

Hodejeger Lars Esholdt.
Hodejeger Lars Esholdt. (Foto: Mikaela Berg)

Inngangsbilletten
- Vi pleier å si at utdannelsen din er inngangsbilletten til arbeidslivet, og at karakterer har betydning når du søker jobb. Særlig når det er svært mange søkere som i Statoil, sier rekrutteringsansvarlig Tone Rognstad i Statoil.

Hun understreker at det er flere ting som spiller inn, og at gode karakterer alene ikke er nok for å komme seg gjennom nåløyet i Statoil. Du kan også ha hatt varierende karakterer.

- Det er mulig, fordi vi ser på flere ting ved våre søkere. Karakterer er ikke nok til å få jobb i Statoil. Alle nyutdannede vil bli vurdert gjennom en sommerjobb eller et assesment centre. I Statoil blir du vurdert både ut fra hva du leverer og hvordan jobben blir levert. Men det er CV og vitnemål som danner grunnlag for den første vurderingen, og da har karakterer en betydning, sier Rognstad.Kilde: Econa, svar fra de som er uteksaminert etter 2006.

Korrelasjon
Ifølge Econa er oljevirksomhet fortsatt blant de mest populære områdene å jobbe innefor i Norge. Rognstad sier at Statoil de siste årene har hatt en voldsom pågang av søkere.

- Når du begynner å jobbe, har karakterene dine mindre betydning. Og det er ikke nødvendigvis en korrelasjon mellom gode karakterer og gode prestasjoner, fortsetter Rognstad.

Lurt å søke seg ned
De som gikk ut med en A på det meste har en startlønn på 669 600 kroner, mens de som hadde snitt på B på det meste tjente 600 000 kroner, viser Econas lønnsundersøkelse.

Esholdt mener de med lavere karakterer kan ha mye å hente på å søke til mindre populære arbeidsplasser.

- Dersom du har lavere karakterer, sier det seg selv at sjansene dine for en jobb hos Norges ti mest populære arbeidsgivere ikke er spesielt stor, men dersom du sikter deg mer inn mot de hundre mest populære, sier Esholdt.

Han peker på at læremulighetene for en nyutdannet høyst sannsynlig vil være større i de mindre selskapene.

- I tillegg må en tenke på at det er forskjell på gode karakterer fra en dårligere skole, og middels karakterer fra en av verdens beste skoler, sier Esholdt.

Les også:
Silje (22) tjener 25 kroner timen - og synes hun er heldig
Imponér i ny jobb - og unngå ferskingtabbene
Blogg: «Du kan regne med å få en månedslønn på langt mindre enn 5000» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.