Den første uken med bedriftspresentasjoner ved NHH er over. Ni gjenstår. Men hos mange av de største, og første, bedriftene har allerede søknadsfristene til neste års stillinger gått ut.

– Kjøret er ikke akkurat optimalt for dem som har lyst til å bruke tid på å skrive en god søknad, sier Jan Hanekamhaug, avgangsstudent ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Som de fleste andre avgangsstudenter ved skolen bruker 25-åringen de første ukene av skoleåret på å sikre seg en jobb som venter når studiene avsluttes til våren.

Korte frister
Hanekamhaug har allerede søkt på flere stillinger, og har fått vite at han er med videre hos minst én bedrift.

– Søknadsfristene er gjerne dagen etter at bedriften har presentert seg på skolen. Jeg har selvfølgelig gjort meg opp noen tanker på forhånd, men det er litt dumt at fristene er så korte, sier han.

Selv har han siktet seg inn mot et knippe bedrifter som alle har presentasjoner og søknadsfrister i løpet av de første ukene.

– Derfor er ikke dette et stort problem for meg, men man vet jo aldri. Plutselig kan det dukke opp et spennende selskap på skolen i oktober. Da er det mange som allerede har takket ja til andre tilbud, sier han.

Det vil Jan Lilleby (23) gjøre noe med. Som leder av Næringslivsutvalget på NHH har studenten det overordnede ansvaret for bookingen og koordineringen av høstens 43 bedriftspresentasjoner.

– Nå er det et voldsomt jag mellom bedriftene. Det meste handler om å få bedriftspresentasjon tidlig, og å sette søknadsfristen før konkurrentene, sier han.

 

– Velger på feil grunnlag
Derfor foreslår Næringslivsutvalget å innføre retningslinjer for bedriftene som rekrutterer studenter fra NHH, BI og NTNU til de samme stillingene.

Lilleby ønsker en grense for hvor tidlig bedriftene kan sette søknadsfrist på stillingene.

– Studentene er hardt presset i disse første ukene, og risikerer å ta forhastede beslutninger. Jeg tror mange har vanskelig for å forkaste et jobbtilbud som kommer i september, for å se om det dukker opp noe mer passende i oktober, sier han.

– Nå risikerer arbeidsgiverne å bli valgt på feil kriterium – at de setter søknadsfristen tidlig, ikke at de er det rette arbeidsstedet for studenten. Det er verken studenten eller arbeidsgiveren tjent med, mener Lilleby.

PwC havnet i bakleksa
Han får støtte av Rakel Kobbevik, rekrutteringsansvarlig i PwC.

– Det er en uheldig situasjon. Vi er interessert i å få i gang en dialog i bransjen om dette, men det er vanskelig å ta det første steget, sier Rakel Kobbevik, rekrutteringsansvarlig i PwC.

PwC har ikke bedriftspresentasjon på NHH før 10. september. Den første fristen for å søke på stillingene deres er imidlertid gått ut.

– Tidlig frist var nødvendig for å nå de beste. På grunn av tekniske problemer med bookingen fikk vi reservert plass til bedriftspresentasjon ganske sent. I et marked med så stor konkurranse om talentene, risikerer man da at de beste kandidatene allerede sitter med jobbtilbud innen det blir «vår tur».

– Samtidig har vi lyst ut en ny søknadsfrist, dagen etter bedriftspresentasjonen 10. september. Da når vi også de som ønsker å bli enda bedre kjent med oss før de søker.

Kobbevik sier de gjerne er med på å finne en løsning som gjør prosessen mer rettferdig.

– Men da må alle være enige om at dette er ønskelig, sier hun.

Les også: - Skolen skaper ledere som ikke takler kriser

<b>- Det vil de angre på</b>

<b>Enere får studere gratis på BI</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.