Tidligere styreleder Henning Boy Bull dømmes til å betale ni millioner kroner i erstatning til European Insurance Agencys konkursbo, ifølge en fersk dom fra Oslo Tingrett.

Retten mener at Bulls uaktsomhet medvirket til at millionsvindelen mot forsikringsselskapet fikk utvikle seg, skriver Dagens Næringsliv.

- Det viser at styreansvaret kan bli meget betydelig, noe kanskje ikke mange tenker over når de takker ja til å påta seg styreverv, sier advokat Andreas Strime Christensen til DN. Christensen førte saken på vegne av konkursboet.

Det er flere forhold dommeren mener Bull burde ha oppdaget eller undersøkt nærmere, blant annet ulovlig utbytte, «lån» for å redde andre selskaper fra konkurs og en daglig leder som brukte kontofullmakten til å skrive ut over én million kroner til seg selv.

Dommen vil bli anket, opplyser advokat Kjell Weiss-Andersen, som forsvarte Bull.

Kan få store konsekvenser
Styreekspert Gunnar Eckbo i Styreinformasjon tror dommen mot Bull kan få store konsekvenser dersom den blir stående.

- Dette er grensesprengende. I nyere tid har jeg ikke hørt om et slikt erstatningsnivå. Ni millioner kroner mot en styreleder er saftig, sier Eckbo.

- Dommen kan skremme folk som har en stor styreportefølje som de forvalter med harelabb. De som har flere enn tre til fem styreverv og direktørstilling bør vurdere om de greier å skjøtte styrearbeidet på en god nok måte, sier Eckbo.

Han kjenner kun til fem til ti dommer hvor styremedlemmer er dømt til å betale erstatning etter brudd på styreansvaret.

En av disse gjelder Kristian Siem, som i 2005 ble dømt til å betale cirka 43 millioner kroner for ikke å ha tatt sitt styreansvar på alvor: Siem må ut med 43 millioner




På det meste satt EIA på forsikringer som skulle dekke verdier for 22 milliarder kroner. Blant prestisjekundene var Trondheim Havn, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Ofotbanen.

Kilde: Dagens Næringsliv