Tirsdag ble det kjent at det børsnoterte offshoreserviceselskapet Subsea 7 sier opp 2.500 ansatte. 190 av stillingene er i Norge. Selskapets styreformann og største eier, Kristan Siem (66), mener jobbkuttene ikke var til å unngå.

- Dette er en tilpasning som reflekterer markedsutviklingen. Når våre kunder reduserer budsjettene og aktivitetsnivået som følge av en halvering av oljeprisen, må vi også tilpasse oss det, sier skipsrederen til DN tirsdag kveld.

- Det er brutalt for dem det gjelder: lojale medarbeidere som har vært med oss i mange år, legger han til.

- En dramatisk utvikling

Siem har lang fartstid i oljeservicebransjen, noe analytiker Fredrik Lunde i Carnegie mener er en fordel i dagens krevende tider.

- Det viser kanskje fordelen ved å ha en styreformann som har vært gjennom en del nedturer før, og som ikke er redd for å ta grep ved behov, sa Lunde til DN etter at nyheten om jobbkuttene ble kjent.

Selv er bransjeveteranen klinkende klar:

- Realiteten er at en del av selskapsstyring krever en grad av evne til å omstille seg. Vi ser en dramatisk utvikling i markedet, og det ville vært enda mer brutalt å ikke gjøre noe. Da ville det bare vært et spørsmål om tid før det gikk utover langt flere, sier Siem og fortsetter:

- Drastiske nedturer er dramatiske. Når oljeprisen går fra 110 dollar per fat og ned til 45 dollar per fat: Det er knapt noen industri som kan overleve med en halvering av bruttoinntektene.

Forbereder seg på «det verste»

Allerede under fremleggelsen av selskapets resultatrapport for første kvartal 2015, indikerte Subsea 7 at selskapet ville komme tilbake med flere kostnadskutt før sommeren.

I dag sier Siem at selskapet tar sikte på å etablere en kostnadsbase som gjør at det kan overleve på lang sikt med dagens oljeprisnivå.

- Det eneste vi vet er at ingen vet om oljeprisen. Der er det for mange faktorer som spiller inn. Vi kan håpe og tro, men vi må forberede oss på det verste. Vi forbereder oss derfor på at det blir en lavere oljepris på lengre sikt. Et 2015 med lav oljepris vil allerede få innvirkning på de neste to årene for vår virksomhet, sier han.

Fredag ble selskapet tildelt millionkontrakt for utvikling av Maria-feltet.

- De endringene vi nå gjør vil ikke forringe selskapets evne til å utføre sine funksjoner, understreker Siem.

- Vil det komme ytterligere jobbkutt?

- Vi har ikke noe mer å si enn det som fremkommer av pressemeldingen. Vi har agert på de endringene som har funnet sted i markedet. Hvordan de endringene utvikler seg, kan vi ikke si med sikkerhet. Vi må forholde oss til det markedet som er til enhver tid, svarer Siem.

Tirsdagens nyhet ble godt mottatt av investorene på Oslo Børs, og Subsea 7-aksjen sluttet opp 2,1 prosent.

Samme kveld steg oljeprisen etter at Opec justerte sitt anslag for oljeetterspørselen i verden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.