I de siste to månedene har det blitt solgt 2995 nye boliger i Norge.

Dette er 26 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode, og hele 83 prosent flere enn samme periode ifjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert torsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.

Salget utgjorde 20 prosent av boligene som var til salgs, mot 17 prosent sist og 13 prosent for ett år siden.

Opp 145 prosent

Salget på Østlandet har vært spesielt godt den siste tomånedersperioden, med et salg på 1606 boliger. Dette er 37 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og hele 145 prosent flere enn samme periode ifjor.

- Salget er det nest høyeste vi har registrert i statistikkens historie, sier samfunnsøkonom Bjørn Gran i Samfunnsøkonomisk analyse.

Høyeste registrerte salg var i rapporten lagt frem i desember 2005, men det har aldri tidligere vært registrert høyere nyboligsalg i rapportperioden ferbruar-mars.

- Men det legges mange nye boliger ut på markedet også, så på Østlandet har faktisk beholdningen av usolgte boliger økt litt, sier Gran.

- Vil bygges flere boliger på sikt

Det har vært store regionale forskjeller i salget.

Salgstakten var høyest på Østlandet med 24 prosent. Midt-Norge og Nord-Norge hadde henholdsvis 21 og 20 prosent, mens Vestlandet hadde 15 prosent. Sørlandet lå lavest med en salgstakt på 13 prosent.

Statistikken omfatter 35.313 boliger fordelt på 1508 prosjekter. I april var 12.237 av disse boligene usolgte. Beholdningen av usolgte boliger på landsbasis har økt med drøyt 460 siden februar.

Salget av boliger har således vært lavere enn antallet lagt ut for salg, ifølge rapporten.

- Godt nyboligsalg fører som regel til økt boligbygging. Så rapporten indikerer at det vil bygges flere boliger på sikt, noe som isolert sett vil virke dempende på boligprisveksten fordi det skaper bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Men andre forhold som lav rente og utsikter til enda lavere rente trekker i motsatt retning, sier Gran.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 45.100 kroner. Høyest ligger Oslo med 62.500 kroner. Dernest kommer Stavanger med 56.400 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene om lag 50.000 kroner. I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter.

 

 

Les mer om eiendom:
Bruktboligprisene tar igjen nyboligprisene

  - Fare for at den sterke boligprisveksten vedvarer
- Svært positiv trend for boligsalget
  Pendlere presser opp boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.