I folkeavstemningen som avsluttes søndag, avviser hele 78 prosent av velgerne en slik lønn, viser målingen fra instituttet gfs.bern.

Summen for en slik minstelønn var ikke fastsatt i forslaget. Men eksperter vurderer at det kreves minst 2.500 sveitserfranc – tilsvarende 21.000 kroner – for å få endene til å møtes i det velstående landet. Hvert barn ville samtidig fått utbetalt 625 franc.

Bokostnadene i Sveits er skyhøye, og alle er pålagt å ha privat helseforsikring. Kritikere har advart om at borgerlønn vil få utgiftene i statsbudsjettet til å skyte i været.

Les også: Sveits holder folkeavstemning om borgerlønn  

Minstelønn

Regjeringen i rådet folk til å stemme nei til forslaget, og meningsmålingene har også antydet at flertallet kommer til å gjøre nettopp det.

Personene bak forslaget mener derimot at tiden er innen for en garantert minstelønn. Den teknologiske utviklingen som blant annet har medført at roboter erstatter fabrikkarbeidere, har gjort arbeidsplassene i landet langt mer utrygge, mener de.

På tross av laber oppslutning i meningsmålinger klarte initiativtakerne å få saken opp til folkeavstemning, noe som i Sveits krever 100.000 underskrifter.

Asylavstemning

Borgerlønnen er ett av fem spørsmål i denne avstemningen, der folk også får stemme over økt støtte til offentlige tjenester og enklere søknadssystem for asylsøkere.

Dersom sveitserne hadde stemt for borgerlønnen, vile det gitt automatiske statlige utbetalinger til sveitsiske statsborgere. Arbeidere som allerede tjener over garantisummen, ville imidlertid ikke fått noen ekstra penger.

Se på DNtv: Dette er de vanligste løpefeilene

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.