Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tung materie

Tekst
FALSKE UNIFORMER. NRK-serien «Kampen om tungtvannet» inneholder ifølge oppmerksomhetsorienterte kritikere mange historieforfalskninger. Foto: NRK

FALSKE UNIFORMER. NRK-serien «Kampen om tungtvannet» inneholder ifølge oppmerksomhetsorienterte kritikere mange historieforfalskninger. Foto: NRK

Gamle menn og krigs­historikere har hatt sine 15 minutter på nettet.

Fjernsynsserien «Kampen om tungtvannet» på NRK har fått gode skussmål fra kritikere og bransjefolk og er populær blant seerne.

Men noen liker ikke det de ser, nå heller, og ga den første tiden bastant uttrykk for sine syn i kronikker, radiodebatter – og selvfølgelig på internett. I tråd med god presseskikk har vi valgt å anonymisere og fabulere så godt vi kan – inspirert av mer eller mindre virkelige hendelser på det dype nettet:

Tyskerne hadde aldri noe atomvåpenprogram, slik NRK påstår i serien. Og Heisenberg spilte aldri de pianostykkene sammen med sin kone. De bodde heller ikke i det huset som er i serien.
Historiker (74), Asker

Jeg har snakket med tyskere som var vitner til det som skjedde på Hardangervidda, og de husker ikke bæret av det som påstås i serien. Skuffet over NRK!
Historiker (89), Stavanger

Britiske flyvere tok ikke cyanid på Hardangervidda. Da de gjorde de i serien, kastet jeg fjernkontrollen i veggen. Den knuste, men det driter jeg i.
Lektor (77), Tjøme

Damene i serien har helt feil hårsveis. Damer så ikke slik ut under krigen. Min lillesøster bar skaut. Hennes venninner også. Løgn og forbannet dikt.
Sykkelforhandler (94), Løten

Jeg har sett de to første episodene på nytt og er blitt enda sterkere i troen: Dette er ikke virkelighet. Dette er drama. Useriøst av NRK.
Cand.real. (81), Bergen

Snøen på Hardangervidda er ikke fra krigen. Den er sannsynligvis ikke mer enn tre–fire år gammel. Og flyet som ligger på bakken, er et helt annet fly enn det som faktisk ble skutt ned under krigen.
Tannlege (94), Bodø

På vegne av lokalhistorikere fra hele Buskerud utroper jeg herved NRK til stormester i historieforfalskning.
Optiker (75), Blefjell

Kommer filmen på kino?
Kranfører (87), Mysen

På skjermen påstås at handlingen er i London og Berlin, men jeg leste i avisen at deler av innspillingen er gjort i Praha – altså i Tsjekkoslovakia! Jeg mangler ord. Dette bør få etterspill.
Redaktør (73), Drammen

Kanskje det var dyrt å filme i London?
Husmor (73), Gjøvik

Fysikeren Niels Bohr i denne serien ligner på en dansk skuespiller jeg mener å ha sett før. Virkelighetens Niels Bohr var riktignok dansk, men han var aldri skuespiller, så her har NRK gjort seg skyldig i nok en pinlighet.
Aktuar (86), Mandal

Kan ikke NRK bare skjerpe seg? Det er våre penger de søler med.
Førerhundtrener (71), Heggeli

Ingen i Norge kan skrive manus.
Dagbladanmelder (21), Hasle

Jeg har ikke tillit til NRK overhodet. Hagen hadde rett da han sa ARK. De vil vise frem Ap-staten og Stoltenberg. Jeg orker ikke mer kulturmarxistpropaganda.
Flyver (72), Hokksund

Skal du kaste tv-en? Jeg kan godt få den.
Husmor (73), Gjøvik

Er Stoltenberg med i filmen? Thorvald, da, vel?
Kranfører (87), Mysen

Nå har jeg sett de to første episodene baklengs. Det ble mer troverdig enn den riktige veien.
Cand.real. (81), Bergen

Det er stor forskjell på kunstneriske friheter og grove historiske feil. Da kan nettopp disse bli vårt bilde av historien. Der ligger også ansvaret. Ikke minst til å tydeliggjøre at selv en film basert på virkelige hendelser ikke forteller den sanne historien.
Orakel (58), Akersgaten

Du mener altså at filmer eksplisitt skal fortelle seerne hva som er sant og ikke sant? Er det skuespillerne som skal si det selv til seerne?
Husmor (73), Gjøvik

Hold kjeft, kjerring!
Prosessingeniør (83), Molde

Jeg mener at om du først skal lage drama, så bør du for pokker fortelle sannheten!
Banksjef (78), Trondhjem

Prøv å få det inn i knotten til NRK, du.
Flyver (72), Hokksund

Men dette er jo et tv-drama, ikke en dokumentarserie.
Husmor (73), Gjøvik

I andre land driver de ikke og dikter sånn som i NRK. Ta «Gandhi» for eksempel. En flott film, som fikk Oscar og det hele. Og det er Gandhi selv som spiller i den. Tror du NRK noensinne kommer til å få til det?
Gullsmed (84), Halden

Word.
Lektor (85), Voss

Gandhi? Jeg er forsåvidt enig med deg i hovedlinjene her, men Gandhi var nok død da filmen om ham ble laget. Han er ikke med i filmen selv.
Filolog (80), Horten

NY SNØ. Observante seere har blant annet avslørt at snøen på Hardangervidda i NRKs nye storsatsing ikke er fra krigen, slik serien påstår, men trolig bare er tre-fire år gammel. <font color=

NY SNØ. Observante seere har blant annet avslørt at snøen på Hardangervidda i NRKs nye storsatsing ikke er fra krigen, slik serien påstår, men trolig bare er tre-fire år gammel. <font color="#6d6e70">Foto: NRK</font>

Hold dere til temaet! Direktøren som flytter til Rjukan, fantes ikke i virkeligheten. Useriøst.
Jurist (95), Rjukan

Rjukan? Det var der de laget tungtvann.
Kranfører (87), Mysen

Stein Winge var heller ikke så gammel under krigen. Hørte med barnebarnet, som bor i Oslo og kjenner folk på teateret: Winge er født i 1940, altså samme år som krigen kom til Norge, og som spedbarn kunne han umulig ha bedt kongen abdisere det året. Han kan ikke ha vært direktør i Hydro heller, selv om direktører var yngre før.
Hotelldirektør (87), Hønefoss

Gud bevare meg vel.
Husmor (73), Gjøvik

Jeg har jo alltid trodd at Gandhi selv spilte i den filmen, for han er jo prikk lik. Nå har jeg slått opp i leksikon, og der står det om en som heter Ben Kingsley, at han spiller Gandhi. Men så lette jeg på internettet etter bilder av denne Kingsley, og han er jo ikke engang fra India! Dette er bare forvirrende. Sikker på at det ikke er Gandhi som spiller Gandhi?
Gullsmed (84), Halden

Kan du holde deg til trådens tema?
Historiker (97), Frogner

Word.
Lektor (85), Voss

Mange film- og tv-dramaer som bygger på kjente, historiske hendelser inneholder da en del fri diktning. «Schindlers liste», «Malcolm X», «Kongens tale», «Titanic» og mange flere. Dette er jo helt vanlig, og ingen har da vel heller påstått at den nye NRK-serien er en dokumentarserie.
Husmor (73), Gjøvik

Hvem er det du tror du er? Hvis du skal mene noe her inne, får du vennligst sette deg inn i sakene, lille mor. NRK jukser med historien – og det bør få konsekvenser.
Historiker (88), Vinderen

Ingen i Norge kan skrive manus.
Dagbladanmelder (21), Hasle

Krigen er for viktig til å tukle med.
Offiser (88), Andøya

Nå har kona og jeg sett «Gandhi» én gang til. Jeg står på mitt. Dette er Gandhi selv. Ben Kingsley var bare en guttunge det året Gandhi gikk rundt i India, så det kan umulig være ham.
Gullsmed (84), Halden

NRK har null troverdighet. Er det mulig å få stoppet denne serien?
Kantor (93), Florø

Jeg sier som flyveren fra Hokksund: Vi snakker Ap-staten her. Så bare glem det, herr kantor.
Lektor (77), Tjøme

Du kan jo bare slå av, da?
Husmor (73), Gjøvik

Kan ikke. Fjernkontrollen gikk i stykker da jeg kastet den i veggen.
Lektor (77), Tjøme

Nå har jeg sett «Schindlers liste», og gjett hvem som er med der: Ben Kingsley! Og her er han jøde. Han kan med andre ord ikke være Gandhi. End of discussion.
Gullsmed (84), Halden

Kanskje Kingsley dukker opp i «Kampen om tungtvannet» også? En NRK-serie med null troverdighet kan godt ha med både ham og Gandhi.
Konduktør (82), Åndalsnes

To billetter, takk, herr konduktør.
Kranfører (87), Mysen

Ad troverdighet: Jeg har nettopp sett «Supermann». Der er det en mann som kan fly. Ikke helt troverdig. Burde forbys.
Husmor (73), Gjøvik

Jeg kan fly, kjerring!
Flyver (72), Hokksund

Nå synes jeg det sklir litt ut her. Hvem er denne husmoren her inne? Kan vi ikke rense vekk elementer som ikke forstår seg på krigshistorien?
Overlege (84), Blommenholm

Word.
Lektor (85), Voss

Oppdrag utført.
Administrator (46), Fagerborg

 

Les også:

Foreslår å frede tungtvannsanlegget på Vemork

Slik lager du majones uten egg 

Skylder på drittpakke og løgner 

 

Se også:
På Smak.no finner du Norges største database over anmeldte viner. Se de beste til under 300 og søk selv.

Mesterkokkenes oppskrifter til jul: Hellstrøms ribbe og Skeies juletorsk ...og mye, mye mer 

Ola Mæle, mannen som kledde 80-tallet i pastelljoggedress, kaller norske klesdesignere «naive dagdrømmere».

Jusdoktor Anine Kierulf mener selvsensur og misforstått lojalitet er ytringsfrihetens største problem.

Dessertvognen er bare én grunn til å besøke Brasserie France.

Les mer fra Magasinet her.

Les også:

Gunhild Stordalen har jobbet hardt for å finne løsninger på verdens klima- og helseutfordringer. Nå kjemper legen sitt livs kamp, kampen for å redde sitt eget liv: Gunhilds kamp (krever innlogging)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.