Den norske kronen kan i større grad bli tilfluktsvaluta etter at sveitserfrancen har fått en minstekurs på 1,20 euro av den sveitsiske sentralbanken.

Sveitserfrancen falt umiddelbart over åtte prosent fra 1,11 til 1,20 euro etter offentliggjøringen fra SNB. Sveitserfrancen er ned 7,7 prosent mot norske kroner tirsdag. Euroen styrket seg mot dollar.

Les også: Sveits vil svekke sveitserfrancen

- Kan bli et problem for Norges Bank
- Grunnen til at sveitserfrancen var overvurdert er fordi ingen vil sitte med gjeldstyngede dollar og euro, og derfor er også gullprisen så høy. Hvor skal disse safe haven-pengene gå nå, spør sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB.

-Situasjonen i Europa er fortsatt usikker og vi venter at sentimentet vil forbli negativt fremover. Vil man da søke etter noen alternativer til gjeldstyngede valutaer, er kronen fortsatt et bra alternativ, som gullet. Dette (interveneringen) kan definitivt forsterke trenden med store inntog i den norske kronen. Dette kan bli et problem for sentralbanken. Ingen vil ha en sterk valuta, sier Blomgren til TDN Finans tirsdag.

- Kan gjøre kronen mer attraktiv
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets tror at Sveits vil lykkes med minstekursen, og viser til at "de kan trykke så mye sveitserfranc de bare vil".

  - Det som kan være bekymringsfullt på litt lengre sikt er at det kan være inflasjonsdrivende. Men slik det er nå har sentralbanken vært mer bekymret for deflasjon grunnet sterk franc og dermed billig import, sier Boye til TDN Finans.

Hun mener at det ikke vil ha noen direkte følger for norske kroner.

- Kronen kan jo bli mer aktuell som en alternativ valuta. Kronen oppfattes allerede som en av de valutaene en ønsker å være i dersom en føler seg utrygg på euroen. Det kan gjøre kronen ytterligere mer attraktiv, men det ser ikke ut som at en går rett inn i kroner gitt utviklingen den seneste timen, sier Boye.

- Likviditetsproblemer i kronen
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets sier til TDN Finans at han ikke tror norske kroner i økende grad vil bli en tilfluktsvaluta grunnet likviditeten.

  - Det tror jeg ikke. Det er mange argumenter for at kronen skal være sterk, men kronen er en mye mindre del av valutamarkedet enn sveitserfranc og de fleste aktørene vet at det er likviditetsproblemer i kronen og det er vanskelig å snu seg rundt og komme ut av kronen hvis det skal være behov for det. Jeg tror dette vil være et tilstrekkelig argument for at man ikke skal bruke kronen som en tilfluktsvaluta, sier han.

«Det virker som om SNB planlegger å vende tilbake til sin tidligere strategi om å intervenere direkte i valutamarkedene, heller enn å bruke valutaswaper til å oversvømme markedet med franc som banken har gjort nylig. Tapene knyttet til valutaeksponering har tidligere gitt sterk kritikk av SNB, men med stor risiko for kraftig fall i eksporten, må banken ha følt at den ikke hadde noe annet valg. Vi mistenker imidlertid at eksporten fra Sveits uansett vil falle gitt det fortsatt relativt høye nivået på franc», skriver Capital Economics.

Les mer:

<b>Sviende tap for norske valutaspekulanter</b>

<b>Kjus gambler på valuta</b>

<b>Sveits vil stoppe franc-oppgangen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.