Noe av det siste den rødgrønne regjeringen vedtok før de gikk av for to uker siden, var innføringen av nye kapitalkrav for norske banker. De særnorske kravene fikk banknæringen til å reagere umiddelbart.

DNB mente filialer av utenlandske banker slipper billigere unna enn dem. Det kunne deres største konkurrent - Nordea - bekrefte. Nordea har hovedkontor i Sverige, med norsk datterselskap her hjemme. Like etter at de nye kravene ble kjent, åpnet Norge-sjef Gunn Wærset for at banken kan bli en filial av hovedkontoret.

Sveriges finansmarkedsminister Peter Norman forstår godt problematikken. Torsdag var han på Norgesbesøk i forbindelse med nordisk finansministermøte i Oslo.

- Det beste er om Nordea baserer sine beslutninger på forretningsmessige grunner, og ikke på grunn av at det er ulike reguleringer i ulike markeder, sier Norman til DN.no.

Han understreker at de svenske filialene i utlandet er underlagt et annet regelverk enn bankene i Sverige. Og finansmarkedsministeren hevder det svenske bankregelverket ikke er mildere enn det norske.

- Når det gjelder filialene, skal vi forsøke å komme frem til en løsning som er bra for bankene, men også for den norske og svenske stabiliteten. Dette er riktignok et spesifikt problem, og ikke generelt. Vi har tatt opp problemstillingen i dag, sier Norman.

- Opptatt av harmonisering
Ifølge finansminister Siv Jensen (Frp) var harmonisering av bankregelverkene i de nordiske landene et sentralt tema på torsdagens finansministermøtet.

- Alle de nordiske landene er opptatt av å finne en god harmonisering av disse spørsmålene, rett og slett fordi mange finansorganisasjoner som opererer i Norden opererer i alle de nordiske landene, sa Jensen til de fremmøtte.

- Vi er langt på vei enige, mens andre ting er fremdeles gjenstand for diskusjon. Vi er enige om å også sette disse spørsmålene på dagsorden på de kommende møtene, slik at vi kan komme nærmere nordisk harmonisering, opplyste hun.

Vil gjennomgå regelverket
I den blåblå regjeringserklæringen heter det at: «Regjeringen vil følge opp de økte kapitalkravene, men ta initiativ til en større nordisk harmonisering for å sikre likere konkurransevilkår».

Torsdag kunne Jensen fortelle at hun ikke har hatt tid til å ta fatt på det konkrete arbeidet med problematikken. Finansministeren har så langt hatt fullt opp med arbeidet med tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, som skal være klar om en ukes tid.

- Det er for tidlig å svare på hvorvidt den nye regjeringen kommer til å videreføre det arbeidet den rødgrønne regjeringen har påbegynt, sier Jensen.

- Vi må gå grundig gjennom hvordan vi regulerer finansnæringen i Norge. Den er i utgangspunktet ganske godt regulert, men jeg tror det er viktig med en god dialog med næringen og også gjør dette i diskusjon med landene rundt oss, sier hun.

Både finansminister Siv Jensen og den svenske finansmarkedsministeren Peter Norman gir uttrykk for at de verdsetter det nordiske samarbeidet høyt.
Både finansminister Siv Jensen og den svenske finansmarkedsministeren Peter Norman gir uttrykk for at de verdsetter det nordiske samarbeidet høyt. (Foto: Elin H¿yland)

Les mer:
<b>- Bidrar til å holde utlånsrentene høyere enn de ellers ville vært</b>
Stiller strengere krav til bankene

Les også: - Jeg er veldig bekymret for boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.