I går kveld, få dager før både han og resten av den rødgrønne regjeringen takker for seg, la finansminister Sigbjørn Johnsen frem «Nevnerforskriften» som blant annet fastsetter hvordan bankene skal vektlegge risikoen for tap på boliglån i sine beregninger av kapitaldekning. Johnsen pålegger nå bankene å ha mer kapital bak hver krone som lånes ut til boliglån.

- Det er helt grunnleggende viktig at vi har solide og ordentlige finansinstitusjoner folk kan stole på, sier Johnsen til Dagens Næringsliv.

Mer robuste banker
Etter finanskrisen i 2008 har departementet lagt frem en rekke nye og strengere krav til bankene. Målet er å gjøre bankene mer robuste.

- Når banker får alvorlige problemer, ryster det samfunnets grunnvoller. Det har enorme kostnader, sier Johnsen.

Han trekker frem regulering av bankene som en av de viktigste oppgavene han har hatt som finansminister, skriver Dagens Næringsliv.

Modellen Johnsen nå gjennomfører går ut på at mistekravet til parameteren «tap ved mislighold» (forkortet LDG på engelsk) heves fra ti til 20 prosent. Samtidig videreføres dagens Basel I-gulv. Johnsen mener bankene bør være fornøyde med denne løsningen.

- For norske banker innebærer reglene omtrent status quo fordi vi opprettholder Basel I-gulvet. Ved å øke LDG-taket utjevnes konkurranseforskjeller mellom norske og utenlandske filialer, fordi Basel I-gulvet vårt ikke gjelder for utenlandske filialer, sier Johnsen.

Avviser renteøkning
Høyre og Frp har signalisert at de ønsker en større nordisk harmonisering av regelverket til bankene. Johnsen advarer mot en politikk som er basert på at Norge skal ha de samme reglene som land rundt oss.

- Ulike land kan være i ulike konjunkturfaser, sier Johnsen.

Han mener at det viktigste er like regler for alle dem som opererer innenfor det norske markedet. Han avviser også at de økte kravene vil gi grunnlag for at bankene hever sin utlånsrente til ovenfor kundene.

- Bankene har snakket om et spleiselag der både aksjonærer og kunder må bidra. Vi som kunder har allerede bidratt gjennom økt rentemargin, sier Johnsen.

Les også:
- De vil trolig være uenige
- Det ville vært et ganske stort sjokk for økonomien
De er folkets statsrådfavoritter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.