I juni går fireårsperioden Wallenberg-sfæren bandt seg til da den mye omtalte om omstridte avtalen om Aker Holding der staten eier 30 prosent ble til. Staten og Kjell Inge Røkkes Aker ASA bandt seg for 10 år.

Som DN.no tidligere har skrevet har svenskene vist lite interesse for å beholde eierandelen lenger enn nødvendig.

Les mer: Nå må Røkke snart punge ut

- Som ventet
Saab AB og Investor AB har i dag meddelt Aker ASA at de benytter opsjonen til å selge sin eierandel på til sammen 10 prosent i Aker Kværner Holding AS (tidligere Aker Holding AS) til Aker ASA. Aker ASAs indirekte eierskap i Aker Solutions ASA og Kværner ASA øker dermed fra 24 prosent til 28 prosent.

- Dette er som forventet og som vi har planlagt for. Sammen med den norske stat vil vi gjennom Aker Kværner Holding arbeide for å videreutvikle Aker Solutions og Kværner som to ledende og fokuserte børsnoterte selskaper. Vi har stor tro på Aker Solutions og Kværner som langsiktig gode investeringer for Aker og våre medaksjonærer, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA i en pressemelding.

Prisen er heller ingen overraskelse, for da Wallenberg gikk inn i samarbeidet sikret han seg mot å tape en eneste krone. Aker Solutions-aksjen endte i dag på 117,20 kroner. Prisen Aker ASA må betale til svenskene er på 160,16 kroner aksjen. Kjøpesummen på 1.767 million kroner tas fra Aker ASAs kontantbeholdning som ved utgangen av første kvartal var 4,8 milliarder kroner.

Aker øker eierandel
Aker Kværner Holding eier 40,3 prosent av aksjene i Aker Solutions, og vil ha en tilsvarende eierandel i Kværner når dette selskapet fisjoneres fra Aker Solutions og blir børsnotert i juli i år.

Saab og Investor selger sin eierandel i Aker Kværner Holding til Aker med oppgjør 30. juni i år. Eierandelen på 10 prosent i Aker Kværner Holding motsvarer 11.033.361 aksjer i Aker Solutions.

Aker øker med denne transaksjonen eierandelen i Aker Kværner Holding fra 60 til 70 prosent. Den norske stat gjennom Nærings- og handelsdepartementet eier de resterende 30 prosent. Det ligger i den opprinnelige avtalen at Aker ASA ikke kan selge videre aksjene Wallenberg eventuelt måtte selge etter 30. juni videre før det er gått ti år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.