Arbeidsinnvandringen fra Sverige fører til at norske ungdommer får problemer med å få seg deltids- og sommerjobber.

Det framgår av undersøkelsen Fortrenges norsk ungdom i arbeidsmarkedet? skriver Aftenposten. Undersøkelsen er en del av et forskningsprosjekt ved Frischsenteret på Universitetet i Oslo og er finansiert av Arbeidsdepartementet.

- Negativ effekt
Forfatter av oppgaven, Camilla Sundt, konkluderer med at svenskenes inntog i arbeidsmarkedet har gjort det spesielt vanskelig for ungdom på 17-18 år som søker jobb for første gang.

– Analysen viser at en økt andel svensker har en negativ effekt på sannsynligheten for at norsk ungdom i 17-årsalderen er i jobb. Når andelen svensk ungdom stiger med 1 prosentpoeng, faller andelen av norsk ungdom som er i jobb med et halvt prosentpoeng, sier Sundt.

I Sverige er arbeidsledigheten på 7,8 prosent, mot lave 2,7 prosent i Norge. For svensk ungdom er ledigheten 22,5 prosent mens den er 8 prosent i Norge. I fjor steg antallet svenske arbeidstakere i Norge til over 25.000.

Les også: Bli den siste medarbeideren sjefen ønsker å kvitte seg med


<b>1300 studenter søkte på samme sommerjobb </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.