Senest mandag kveld ble det kjent at det franske oljeserviceselskapet Technip må si opp 6.000 ansatte, grunnet dårlige resultater. Hvor mange av dem som er norske, er ennå ikke kjent.

Les mer her: 6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant

De siste månedene har det stadig kommet nyheter om nedbemanning i oljeindustrien. For knappe tre uker siden fikk DN en oversikt av DNB Markets som viste at man da hadde kommet opp i 22.122 jobbkutt siden aksjemegler Truls Oma Erichsrud i DNB startet tellingen i august ifjor.

Tirsdag har DN fått en ny oversikt fra Erichsrud. På bare tre uker har antall nedbemanninger økt med 471 personer.  (Se oversikt nederst i saken)

Venter økt ledighet

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets peker på at tallene er en nyttig indikator som viser svakheten i oljebransjen.

- Samtidig er det stor forskjell på de tallene og det vi får ut av de offisielle ledighetstallene. De gir ikke så god informasjon om hva som kommer til å skje med registrert ledighet neste måned, men det er en god indikator for hva som vil skje over tid, sier han.

DNB Markets tror ledigheten vil krabbe oppover måned for måned, til en topp på rundt 4,5 prosent. I forrige uke viste tall fra Nav at vi nå har en bruttoledighet på 3,2 prosent.

Lavere inntekt

Aamdal legger ikke skjul på at det fremover vil bli en betydelig nedskalering av arbeidsplasser i oljeindustrien - samt oljerelaterte næringer.

- Der skal det bli en del færre jobber. Mange av disse er godt kvalifiserte og kommer til å finne seg en annen jobb. Men det er også mange som må regne med å gå betydelig ned i lønn.

- Det er fare for å miste jobben over en kort periode eller over lengre tid. At inntektene blir lavere er en åpenbar risiko som mange ansatte innenfor denne delen av næringslivet vil møte, understreker Aamdal.

Finne ny jobb

I statistikken fra Nav viste det seg at ledigheten øker mest blant ingeniører - 61 prosent flere ingeniører stod uten arbeid i juni i år, sammenlignet med juni ifjor.

Spesielt var oppgangen størst blan petroleumsingeniørene. Dette stemmer overens med oppsigelsene i oljebransjen.

- En del av disse vil måtte finne andre jobber internt. Det er mye omplasseringer. En del vil finne jobber i andre, konkurrerende virksomheter. Noen vil finne jobber i helt andre virksomheter i helt andre virksomheter, som ikke har noe med bransjen å gjøre. En del vil havne ute i ledighetskøen, sier Aamdal.

Usikkerhet

Selv om det er en betydelig rotasjon i arbeidsmarkedet, er det bekymringsfullt at den store nedbemanningsbølgen i all hovedsak dreier seg om én bransje.

- Det er selvfølgelig spesielt at dette dreier seg om bare én bransje og at de alternative jobbene ikke er så lett tilgjengelige i øyeblikket. Det bygger opp, og sier noe om, den usikkerheten mange av de ansatte i oljebransjen står overfor, sier Aamdal.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Må du betale for en jobb, da kan du være sikker på at det er noe galt

Kraftig nedgang i industriproduksjonen

- Om disse ikke er villige til å gjøre dette, blir Hellas tvunget til å gå over til drakmer