Diskusjonene om boligprisene er høyere enn det som godt er har pågått i flere år både i Sverige og Norge. Mange hevder det er prisbobler både i det norske og svenske boligmarkedet.

Rekordlave renter har bidratt til den sterke økningen i boligprisene de siste årene.

I mars meldte Moodys at det var bekymret for bobler i det svenske boligmarkedet, samtidig med at analytiker Bengt Hansson i det svenske Boverket uttalte at Sverige allerede lever i en prisboble.

At det hevdes at boligmarkedet er i en boble kan være forstålig når prisene i enkelte områder i Sverige har økt så mye som 80 prosent de to siste årene.

Nå er det den tidligere svenske finansministeren Anders Borg som uttrykker sin sterke bekymring for tilstanden på det svenske boligmarkedet.

Tror ikke det kan unngås

Ifølge Dagens Industri mener Borg det ikke er spørsmål om boligprisene vil falle, men når de vil falle.

Han mener høy gjeld og boligmangel har passert nivåer som gjør et fremtidig boligprisras uunngålig, skriver Dagens Industri.

Han frykter at gjeldstyngede husholdninger vil dra med seg hele den svenske økonomien i fallet når boligmarkedet snur og folk tvinges til å kutte forbruket. Og man skulle tro en tidligere finansminister har forutsetninger for å mene noe om økonomien.

- Det kommer et tilbakeslag i svenske boligpriser. Jeg ser ikke hvordan det kan unngås. Man bør justere forholdet mellom gjelden sin og hva man eier etter det, sa Borg på konferansen DI bank tirsdag. Borg arbeider ifølge Dagens Industri nå blant annet for gigantbanken Citi og det svenske investeringsselskapet Kinnevik.

Borg sa også at han tror fallet kan drøye ytterligere tre, fire, fem år til rentene begynner å stige til mer normale nivåer.

Les også: Eksperter advarer: Sverige på vei mot dyp krise


Sverige sikter mot Sikkerhetsrådet

Følg markedet på DN Investor

- Hør rykende fersk podkast om Ryanair, Telenor-krangelen og oppdrettsfest i episode 10:

 

- Anbefalt av DNtv:

 
Denne motorsykkelen er laget med en 3D-printer
Her blir verdens første 3D-printede motorsykkel avduket. Den har fått navnet Light Rider og er produsert av flyselskapet Airbus .
00:37
Publisert:

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.