Statsminister Fredrik Reinfeldts regjeringsparti Moderaterna gjør et elendig valg og mister en representant i EU-parlamentet.

I søndagens svenske EU-valg mistet Reinfeldts Moderaterna én representant (13,6 prosent) og får sende tre representanter til EU-parlamentet.

Socialdemokraterna ble største parti med seks representanter (24,4 prosent av stemmene), mens Miljøpartiet seilte opp som en vinner på andreplass med tre representanter (15,3 prosent) til Parlamentet i Strasbourg og Brussel.

De omstridte, innvandringskritiske Sverigedemokraterna (9,7 prosent) og partiet Feministisk Initiativ (5,3 prosent) blir begge for første gang representert i EU-parlamentet.

– Vi kan konstatere at det har gått fantastisk bra, sier Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterne, ifølge TT.

- Vanskelig å vaske bort

Sverige holder riksdagsvalg i september, og eksperter og kommentatorer følger EU-valget nøye for strømninger før valget til ny nasjonalforsamling.

Professor Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet mener EU-valget vil smitte over på riksdagsvalget.

– Grunntipset er at med et så stort tap blir tapsstempelet vanskelig å vaske bort, sier han til TT.

I Norge er gleden stor over Miljöpartiets store framgang.

– Det er utrolig inspirerende å se at Miljöpartiet ser ut til å bli Sveriges nest største parti. Det samlede valgresultatet viser at det er behov for en sterk grønn røst som ivaretar miljøpolitikken og står opp for et mer rettferdig Europa, sier talsperson Hilde Opoku i norske De grønne.

Les også: Høyrepopulistene vinner i UK

 

EU-skeptikere gir Unionen en kilevink  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.