Svenske inflasjonstall skuffer forventningene i mars.

- Underliggende KPI var også mye svakere enn ventet med oppgang på 0,9 prosent, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Han tror nøkkeltallene øker sannsynligheten for at den svenske Riksbanken vil komme med nye tiltak i løpet av måneden i form av enda mer negative rentekutt og kjøp av obligasjoner.

- Det er det det ligger an til med det fokuset og den veldige følsomheten de nå har. For utviklingen i inflasjonen tror jeg det er ganske gitt, legger han til.

Skuffer

Konsumprisindeksen (KPI) i Sverige var opp 0,1 prosent på månedsbasis i mars. På årsbasis var prisene opp 0,2 prosent.

Det viser tall fra Statistiska Centralbyrån, ifølge Bloomberg News tirsdag.

På forhånd var det ventet KPI-oppgang på 0,3 prosent på månedsbasis, mens prisene på årsbasis var ventet å være opp 0,3 prosent, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

Norge ikke uberørt

Juel mener eventuelle tiltak vil kunne bidra til å svekke svenskekronen mer.

Dette kan også smitte over til Norge.

- Sverige betyr ikke alt for Norge. Selv om man ikke skal overdrive det, så betyr det at alle lettelser i pengepolitikken i andre land, også vil trekke i retning av det samme i Norge. Det virker den veien. Jo flere lettelser i Sverige og andre land, jo mer øker sannsynligheten for flere lettelser og rentekutt i Norge.

Norges Bank har varslet et rentekutt i første kvartal, men ikke vært presise i forhold til om dette kommer i mai eller juni.

- Det er klart at svak inflasjon i Sverige, eventuelle reaksjoner og ytterligere lettelser fra Riksbanken, kan gjøre at Norges Bank velger å kutte i mai fremfor juni, tror Juel.

Les også: Skiferoljebrems sender oljeprisen opp

Holbergfondene: Denne driveren er undervurdert i aksjemarkedet

Rema tar Rimi-butikker før Coop får tak i dem

Tror ikke jobbene kommer tilbake(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.