Tirsdag klokken ni gikk Erna Solberg inn til det nordiske statsministermøtet i Stockholm hvor Sveriges Stefan Löfven er dagens vert. Bare minutter etterpå meldte Riksbanken at renten kuttes fra 0,25 til 0 prosent fordi inflasjonen er langt under Riksbankens mål.

En time senere, klokken ti, kom Erna Solberg ut til en pressekonferanse sammen med sine nordiske kolleger, uten at den svenske statsministeren fikk spørsmål om rentekuttet. Han kommenterte det heller ikke selv.

Etter pressekonferansen, hvor det mest dramatiske var at mobiltelefonen til en svensk journalist ringte infernalsk i to minutter mens hun febrilsk lette i vesken, svarer den norske statsministeren på hvilke konsekvenser rentekuttet kan få for norsk økonomi.

- Det er vanskelig å si nå så kort tid etter annonseringen. Rentekuttet kan ha positive konsekvenser for Norge hvis det øker etterspørselen og aktiviteten i den svenske økonomien. For noen næringer vil det kunne bety større konkurranse, avhengig av hvilket utfall det har for kronekursen og grensehandelen. Det må vi se litt an, sier Solberg.

- Ser du for deg økt press på Norges Bank for ytterligere rentenedgang?

- Norges Bank gjør sin selvstendige vurdering. Derfor vil jeg ikke mene noe om hva de kommer til å gjøre, sier Solberg.

Riksbanken venter at den historiske lave renten vil holde seg lenge. Ikke før i midten av 2016 venter Riksbanken at den vil heve renten. Den svenske styringsrenten er nå lavere enn i eurosonen, USA og Storbritannia.

Les også:

Nå er den svenske renten null

- Tegn til at finansielle ubalanser har bygd seg opp i Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.