Den svenske sentralbanken Riksbanken har besluttet å holde renten uendret på minus 0,5 prosent, opplyser banken i en pressemelding torsdag.

Samtidig opplyser den at kjøpene av statsobligasjoner økes med 45 milliarder svenske kroner. Samlet vil dermed kjøpene av statsobligasjoner nå 245 milliarder svenske kroner.

Mye krutt

Sentralbanken kjører en ultra-ekspansiv rentepolitikk: I løpet av de to siste årene er renten blitt kuttet fra 0,75 prosent til minus 0,5 prosent. Etter at renten falt under null har sentralbanken dessuten startet med store oppkjøp av statsobligasjoner i markedet for å presse rentenivået ytterligere ned. Opprinnelig var planen at kjøpene i dette programmet med kvantitative lettelser (QE) ville nå 200 milliarder svenske kroner til sommeren.

Nå økes altså programmet med kjøp av statsobligasjoner for ytterligere 45 milliarder svenske kroner gjennom andre halvår i år. For å få et bredt gjennomslag på ulike renter omfatter kjøpene både nominelle og inflasjonssikrede (reelle) statsobligasjoner, for henholdsvis 30 og 15 milliarder svenske kroner.

Målet med tiltakene er å få fart på den faretruende svake prisveksten. Sentralbanken argumenterer selv for at en sterkere krone vil gjøre det vanskeligere å få opp inflasjonen mot målet på to prosent.

I begrunnelsen for dagens beslutning om å utvide obligasjonskjøpene peker sentralbanken på at kjøpene reduserer risikoen for at kronen styrkes raskere enn sentralbanken selv ser for seg og at inflasjonsoppgangen dermed stopper.

«Riksbankens pengepolitikk har bidratt til en sterkere konjunktur og økende inflasjon. Men selv om inflasjonen øker er oppgangen rykkvis. Samtidig er det fremdeles usikkerheten rundt den globale utviklingen og pengepolitikken i omverdenen er svært ekspansiv. For å sikre at den stigende trenden i inflasjonen fortsetter må pengepolitikken i Sverige fortsatt være ekspansiv», skriver sentralbanken i en pressemelding torsdag.

I beredskap

Sentralbanken gjentar samtidig at den er i beredskap for å gjøre pengepolitikken enda mer ekspansiv for å verne om inflasjonsmålet på to prosent.

Ifølge sentralbankens nye prognoser ser den nå for seg at inflasjonen, målt ved konsumprisindeksen, vil bli på 1,0 prosent i år, mot tidligere 0,7 prosent. Inflasjonen er ventet å øke til 1,9 prosent i 2017.

Etter hvert som inflasjonen nærmer seg to prosent vil sentralbanken begynne å heve renten.

«Reporenten holdes uforandret på minus 0,5 prosent og blir satt langsomt opp i midten av 2017, når KPIF-inflasjonen ventes å være nær to prosent», heter det i meldingen.

Svenske kroner styrket seg noe i etterkant av at rentebeslutningen ble kjent klokken 09.30 torsdag, fra rundt 9,15 svenske kroner for en euro til rundt 9,12. Senere har den reagert noe ned igjen slik at en euro i skrivende stund koster 9,15 svenske kroner.

Svenske kroner er også noe styrket mot norske etter at den gikk under én kroner onsdag kveld. Torsdag formiddag koster en svensk krone 1,004 norske kroner.

Les også:

Norwegian straffes på børsen  

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Svakere enn ventet for Norwegian

Her ber Mitsubishi-sjefen om unnskyldning for utslippsjukset
Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk. Rundt 600.000 biler er omfattet av jukset.
00:36 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.