Mens norsk økonomi står overfor større utfordringer enn på lang tid, går det så det suser i vårt naboland.

I år er veksten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), ventet å stige til omlag tre prosent. Men nå advarer Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt mot mulige kjepper i hjulene, skriver DI.se.

Den siste tiden har kraftig børsfall i Kina sendt sjokkbølger gjennom alle verdens markeder. En rekke tiltak fra myndighetenes side har ført til økt frykt for at økonomien er på full fart mot stupet.

Reinfeldt skal under et bransjearrangement i Stockholm onsdag imidlertid ha rettet pekefingeren mot Norge.

Ifølge DI.se kom den tidligere statsministeren med følgende advarsel: En oppbremsing i norsk økonomi kan potensielt gi større negative effekter på svensk økonomi enn brems i kinesisk økonomi.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener svenskene har god grunn til å frykte den norske oljenedturen.

- Dette er nok riktig, sier han til DN.

Viktigste handelspartner

Reinfeldt pekte på at Norge er Sveriges viktigste handelspartner ved siden av Tyskland, skriver DI.se. Dette presiserer også sjeføkonom Juel.

- Svensk økonomi går nå veldig bra, men dette er først og fremst drevet av innenlandske forhold: Renten er lav, forbruket går veldig bra, investeringene har tatt seg opp og boligbyggingen går bra, sier Juel og fortsetter:

- Samtidig er Sverige er et land som typisk konjunkturene dras i gang ved hjelp av eksporten. Og at eksporten skal ta seg opp: Dette venter svenskene på, men det har ikke skjedd.

Er optimistiske

I Sverige venter det statlige Konjunkturinstitutet (KI) at veksten fremover trekkes opp av eksportnæringen og økt forbruk blant husholdningene. Det er altså i dette bildet at en bråbrems i Norge som handelspartner kan få betydning.

Oljeprisen har mer enn halvert seg, og det siste året har oppsigelsene rullet over olje- og gassektoren her hjemme. Ringvirkningene av nedturen blir stadig tydeligere, men på den annen side bidrar lav rente og svekket krone til at økonomer ikke venter ser full kollaps.

I Stockholm skal også Reinfeldt ha understreket at han alt i alt er optimist. Dette er i tråd med synet til Riksbanken i Sverige, som ikke gjorde endringer i pengepolitikken på forrige rentemøte 2. september.

- Riksbanken fremstod som mer optimistiske enn på lenge og justerte blant annet sitt anslag for bnp-veksten i år til 3,1 prosent, påpeker analytiker Camilla Viland i DNB Markets i en morgenrapport onsdag.

Arbeidsledighetsraten i Sverige var 6,4 prosent i august, ikke sesongjustert, viser de svenske AKU-tallene. Ikke siden 2008 har ledighetstallene vært lavere. Tidligere i uken skrev seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at det likevel kan gå mot svensk rentekutt.

- Kronesvekkelsen som har pågått det siste året bidrar i øyeblikket til å løfte inflasjonen, men denne effekten vil snu etter hvert. Svenskekronen er i øyeblikket vesentlig sterkere enn Riksbankens anslag, noe som også øker risikoen for at inflasjonen ikke kommer opp til målet. Dermed kan sterke arbeidsmarkedstall – ironisk nok – forsterke risikoen for et nytt rentekutt gjennom effekten på kronen, skrev Haugland i en rapport.

Les også:

Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Vil ta 60 kroner for bompassering

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.