Tidligere Bergen-kjøpmann Einar Nistad (78) skal ifølge Økokrim ha blitt svindlet for totalt 15,6 millioner kroner av de tre personene bak investorfellesskapet Fortuna mens han lå i sykesengen, skriver Dagens Næringsliv.

Nå er trioen Ole Z. Børresen, Frode Trollebø og Knut Stärk-Johansen tiltalt for bedrageri, utroskap, hvitvasking og momssvindel for tilsammen 85 millioner.

- Det er summen av tiltalepunker som gjør saken grov, sier statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til DN.

Utbyttet ble brukt til privat luksusforbruk som ferier, luksusbiler og nedbetaling av privat gjeld.

Økokrim startet etterforskning etter Dagens Næringslivs artikler fra juni 2007. I artikkelen beskrev DN hvordan trioen Børresen, Stärk-Johansen og Trollebø levde av å opptre som konsulenter for selskaper, og samtidig tømte dem for penger.

De tre gikk inn i en lang rekke selskaper og påtok seg styreverv og ledelsesoppgaver, for så å bruke selskapenes verdier til å berike seg selv, gjennom å belaste personlige utgifter, kontantuttak og reiser på selskapets konti, og bruke selskapskassen til å garantere for lån til seg selv.

«Gull og grønne skoger»
Det mest oppsiktsvekkende enkeltpunktet i tiltalen er bedrageri mot Einar Nistad.

Nistad skal ha blitt lurt til å betale 15,6 millioner kroner til Fortuna-trioens selskaper i en periode hvor han slet med hjerneslag, hjernedrypp og hjerteinfarkt, ifølge hans advokat.

I juni 2006 skal Børresen ha dukket opp på et rehabiliteringssenter og overtalt Nistad til å overføre to millioner kroner.

- De lovet ham gull og grønne skoger, sier Nistads advokat, Børge Knustad.

Alle de tre tiltalte, Ole Z. Børresen, Frode Trollebø og Knut Stärk-Johansen, nekter straffeskyld.

- Ole Børresen stiller seg uforstående til tiltalen og ser frem til å gi sin reaksjon på saken i retten, sier Pål M. Andreassen i advokatfirmaet Lyngtveit & Co, som forsvarer Ole Z. Børresen, til DN.

Les også: Lever av å tømme selskaper

500 millioner forsvant (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.