Under NM i Namsos i 1995 svømte Knut Ivan Rasmussen (37) inn til tiden 5.15.30 på 400 meter medley. Denne uken deltar han i VM i masters i den russiske byen, Kazan, og onsdag knuste han sin 20 år gamle personlige rekord med 2 sekunder. Bedre teknikk kan være årsaken til at nå svømmer raskere enn da han var 17 år.

Bedret crawl og bryst-teknikk

I fjor sommer forsøkte Rasmussen seg på rekordforsøket å svømme fra Oslo til Verdens Ende. Han svømte 37 timer og 11 minutter i strekk, i alt 11 mil. Da sa han til DN Aktiv at hans neste mål ikke innebar noe med svømming. 

- Det jeg mente da var vel at det måtte bli noe annet enn non stop turer, skriver Rasmussen på mail fra Kazan.

Medley er en disisplin som består av de fire ulike svømmedisiplinene, butterfly, rygg, bryst og crawl. Da Rasmussen satset på svømming, var bryst og crawl, teknikkene han prioriterte minst. Nå har han trent mer på det.

- Jeg svømmer bedre i linje på crawl nå, forteller Rasmussen som i mars i år perset med 2,5 sekunder på brystsvømming.

Er det mer vanlig å forbedre gamle rekorder innen svømming enn for eksempel løping? Med tanke på at det er så mye å hente på god teknikk?

- Det vet jeg ikke, men tror det er mye å hente teknisk på løping også. Men jeg vil tro det, for svømmingen er i utvikling hele tiden, så hvis man aldri gir seg så vil man kunne hente litt og litt hele tiden, skriver Rasmussen.

Vil sette flere norske rekorder

Rasmussens beste plassering er sølv på 200 meter butterfly som 18-åring. På den tiden svømte han syv ganger i uken. Nå ligger han på fem-seks økter i uken, hvor en vanlig svømmeøkt ligger på ca 6500 meter. Denne kvoten tenker han nå å øke til 25 timer i uken fordelt på syv til ni svømmeøkter, løping, styrketrening og svømming. Av målene oppgir han OL i havsvømming på 10.000 meter, sette norske rekorder i mastersvømming og gjøre det ok i Norseman.

- Jeg følte meg ikke ferdig etter at jeg la opp. Hvis jeg hadde fortsatt hadde jeg kanskje ikke vært så sulten nå, skriver han.

Haakon Skarud Karlsen er andre nordmann som er representert under dette mesterskapet, og torsdag svømte han inn til sølv på 200 meter fri.

Se video: To øvelser som gjør deg til en bedre svømmer

To øvelser som gjør deg til en bedre svømmer
Du taper mange minutter på dårlig teknikk i vannet. Disse øvelsene gjør svømmeteknikken din mer effektiv,
01:39
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.