Antall sykemeldinger begynner å stige allerede seks år før skilsmissen er et faktum, viser en ny studie fra tre norske forskere, som skal publisres i Jounral of Marriage and Family. Frem mot selve skilsmissen topper det seg, før fraværet igjen faller når den verste krisen er unnagjort. Dette gjelder både menn og kvinner, men deretter viser tallene en overraskende stor forskjell.

For mens sykefraværet for menn med barn stabiliserer seg på et relativt lavt nivå, går det stadig verre for kvinnene i årene etter at selve skilsmissen er et faktum. Skilte kvinner med barn har svært mye høyere fravær enn sine mannlige partnere.

Studien er laget av forskerne Bo vignes og Hans-Tore Hansen fra Universitetet i Bergen, og Svenn-Åge Dahl, administrerende direktør ved Samfunns- og næringslivsforskning AS.

Fullversjon av denne saken ble publisert i Dagens Næringsliv lørdag (krever innlogging): Blir syke av skilsmisser dnPlus r

Totalsum av byrder

Professor Bente Træen ved psykologisk institutt i Oslo er i gruppen som ofte sliter. Hun har to barn, og for fem år siden ble hun skilt. Men hun har unngått sykemeldinger.

- Jeg hadde en fantastisk arbeidsplass. Jeg fikk masse støtte og fleksibilitet, og fikk lov å gjøre ting jeg følte jeg mestret, sier hun.

Hun tror kjønnsroller kan bidra til at kvinner er mye mer sykmeldt etter skilsmisser.

- Hvis barna bor mer hos mor vil den relative belastingen bli større for kvinner enn menn. Jeg er enslig mor selv, og det er utrolig mye man skal gjøre i tillegg til å være på jobb, sier hun.

Hun mener totalsummen av byrdene kan forklare sykmeldingene, og er ikke overrasket over at effekten på sykefraværet fortsetter i mange år.

 

Noen klarer ikke å reise seg

For noen kan effekten vare svært lenge, påpeker Sissel Gran, psykolog og skribent med samliv som spesialitet. Hun viser til en studie av skilsmisseforsker Mavis Hetherington

- Ti prosent kalles ”de utslåtte”,  de som ikke kommer videre og som greier seg ganske dårlig etter en skilsmisse, sier hun.

Rundt 20 prosent går det også mye bedre for etter skilsmissen, viser studien, mens mange havner i klassen ”godt nok”. En mindre gruppe klarer seg meget godt som enslige.

Aldri kvitt partneren

Hvem som blir ”slått ut” kan avhenge av hvem som bryter. De som blir forlatt er mer utsatt enn de som velger å bryte, mener Gran. Hun tror en ny partner kan gi ny energi og bidra til å senke sykefraværet.  Menn er ofte raskere til å etablere seg på nytt enn kvinner, og det er enklere for mennesker uten barn å få til et nytt liv, mener hun.

- Har du barn blir du aldri kvitt partneren din. Du kan ikke starte med blanke ark, og er det en person som har gjort deg vondt så blir du konfrontert med den personen resent av livet, og med eksens nye kjæresten, sier Gran.

Hun mener det er forståelig at kvinners sykefravær først synker etter skilsmissen, men så øker år for år. 

- Mange får en lettelsesreaksjon etter skilsmissen, men så kommer praktiske problemer, kanskje ensomhetsfølelse, dårligere økonomi og konflikter med den tidligere partneren, sier hun.

Vil sparke bak

Må fårer å bli ”slått ut” mener hun psykologhjelp er viktig, mener Gran.

- De må få hjelp hvis de ikke kommer opp av dumpa igjen, og at arbeidsgiver betaler 20 timer hos privat psykolog kan være en god investering. Jeg forstår ikke at ikke flere gjør dette, for det er et utbredt problem, sier hun.

Hun mener sykemelding kan være nødvendig for noen, og at det kan være avhengig av hva slags jobb de har.

- Noen trenger en pause, mens andre vil gå på jobben. Det er vanskelig å generalisere, men de som sier ”tre dager sykmelding og opp med deg” får jeg lyst til å sparke bak. De forstår ikke hva det handler om. Det er noe som er knust, sier hun.

Fem år er kort

Bente Træen mener det både er emosjonelle og praktiske grunner til at effekten av en skilsmisse varer lenge. Kjøp og salg av bolig er en krise i seg selv, og mange har økonomiske bekymringer.

- Fem år er ikke veldig langt perspektiv hvis man har et langs samliv bak seg og barn sammen. Jeg ble skilt i 2009, og nå føler jeg at jeg har landet ordentlig, og jeg tenker det har gått utrolig fort, sier hun.

Træen tror det hjelper å være åpen om hvordan man har det – både når man er lei seg og glad. Og arbeidsoppgavene bør tilpasses, litt avhengig av yrke.

- Det er litt som når man går på jobb etter en runde på byen kvelden før. Det er ikke sikkert man klarer å tenke de store tankene, så man bør kanskje få enklere arbeidsoppgaver, sier hun, som eksempel.

Les også på DN.no:

- Lett for å gå i «penger-rett-i-dass-fellen»

- Det er ikke bra for samfunnet eller dine barn at de arver hundrevis av millioner av dollar  

De nye mediestjernene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.