Én prosent av befolkningen kan være såkalte narsissister, og de har en tendens til å havne i ledende stillinger. Det viser en ny avhandling ved Handelshøyskolen BI.

– På grunn av behov for anerkjennelse, makt og innflytelse er en lederposisjon det mest sosialt aksepterte stedet for en narsissist, sier stipendiat Christian Enger Gimsø til Dagens Næringsliv.

Kan koste skjorta
Gimsø mener at feilrekruttering av narsissistiske ledere kan bli kostbart.

– Feilansettelser har både en finansiell og en moralsk side. Det kan gi tap av ansatte og kreativitet og føre til økt sykefravær, sier Gimsø, som jobber med en doktorgrad om narsissisme og ledelse ved BI.

Folk som lider av personlighetsforstyrrelsen narsissisme, kan være arrogante, ekstremt selvopptatte, ha høye tanker om seg selv, mangle empati og ønske å bruke andre for å nå egne mål.

- Ydmykhet er undervurdert. De beste lederne er ofte dem man ikke har hørt om, sier Gimsø til DN.

Stordalen narsissist?
Hotellinvestor Petter Stordalen er blant næringslivslederne kommunikasjonsdirektør Arne Selvik ved Administrativt forskningsfond (AFF) på Norges Handelshøyskole peker på i narsissismedebatten.

Selvik mener ledertyper som Stordalen ikke er langsiktige.

Selvik mener det er skjedd et paradigmeskifte i moderne ledelse, hvor et økende antall egenrådige og selvopptatte ledere har nådd høyt opp i hierarkiene. Selvik mener dette skyldes at styrene i større grad har jaktet på karismatiske ledere som gjør seg godt i mediene, og dermed kan skape raske gevinster og aksjegevinster for eierne.

Petter Stordalen mener Selvik uttaler seg på sviktende grunnlag.

- Ingen gode selskaper er styrt av narsissistiske ledere. Jeg hadde aldri klart å skape Choice til det det er i dag om jeg ikke hadde hatt selvinnsikt. Jeg er godt kjent og åpen om mine begrensninger. Derfor leter jeg alltid etter de folkene som kan det jeg ikke kan, og som kan utfylle meg som leder, sier Stordalen til DN.

Les også: Slik gir du sjefen kritikk

Slik er sjefen din


Sjefens styggeste vaner

Skeptisk til karismatiske sjefer

De 10 største jobbintervju-tabbene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.