– Folk vet ikke hva de skal gjøre. De gjemmer seg innendørs, men det er ikke noe vann, strøm eller beskyttelse her. Det er tomt for mat, sier en ung aktivist som befinner seg inne i Yarmouk, til nyhetsbyrået TT.

Mannen, som ikke ønsker å bli navngitt, forteller at IS-opprørere går fra hus til hus og leter etter stridende og folk som ikke er religiøse.

FNs sikkerhetsråd har bedt om at innbyggerne i flyktningleiren får tilgang til nødhjelp og at sivile blir evakuert.

– Det de sivile i Yarmouk er mest opptatt av akkurat nå, er ganske enkelt å overleve. Det er så enkelt og direkte som det, sier UNRWA-sjef Pierre Krähenbühl.

Blant de sivile som fortsatt er i Yarmouk, er rundt 3.500 barn, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger UNRWA.

Yarmouk, som i praksis er en bydel i Syrias hovedstad Damaskus, har vært beleiret av president Bashar al-Assads styrker i to år. Sentrum av hovedstaden er ikke mange kilometerne unna.

– Haster

Det haster med å få inn humanitær hjelp, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Situasjonen i Yarmouk er alvorlig, og jeg er svært bekymret for sikkerheten til syrere og palestinere i leiren, sier Brende.

Han frykter folk i flyktningleiren kan havne i kryssilden i kamper mellom IS, palestinske og syriske opprørere og regimestyrker. Norge besluttet tirsdag å gi 10 millioner kroner ekstra til UNRWAs arbeid i Syria.

Også EU er bekymret for forholdene i flyktningleiren i Damaskus og sender 2,5 millioner euro, drøyt 20 millioner kroner, til befolkningen der.

– De siviles lidelser i Yarmouk er blitt utålelige. Jeg ber alle parter i konflikten om å sørge for umiddelbar og ubegrenset tilgang for nødhjelpsarbeidere, sier EUs bistandskommissær Christos Stylianides.

Slagmark

Situasjonen for de innbyggerne som ikke har kommet seg ut av området, har lenge vært desperat.

Yarmouk ble en slagmark i krigen mellom syriske opposisjonelle og regjeringen allerede i 2012. Flyktningleiren er siden blitt ødelagt av gatekamper, luftangrep og raketter.

I forrige uke inntok opprørsgruppa IS leiren.

IS skal nå ha erobret mesteparten av flyktningleiren fra rivaliserende grupper, blant dem Aknaf Beit al-Maqdis, som er en militsgruppe bestående av syrere og palestinere som kjemper mot Assads regime. Samtidig fortsetter regimestyrker å angripe bydelen med raketter og tønnebomber fra utsiden, ifølge aktivister.

 

Les også:Dette har kun skjedd 20 ganger på 3467 dager

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

– Irriterte meg over sløve kjøkkenkniver  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.