Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Pressefoto
Pressefoto les mer

Studier

- Glem sommerjobben og start nettverksbygging

Slik kan du sikre jobben uten relevant erf#229.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er et skrikende behov for ingeniører i norsk næringsliv, men samtidig er det få bedrifter som er interesserte i å gi studentene relevant arbeidserf#229. Bare halvparten av ingeniørstudentene har denne sommeren en relevant sommerjobb, og over 80 prosent ønsker de hadde det , ifølge en undersøkelse utført av NITO denne våren.

- Dette er dyster lesing, både for bransjen og for studentene selv, men vi mener dette gir et feil signal til studentene. Det har vært et ensidig fokus på at sommerjobb er den eneste veien til himmelen, men viser du initiativ og pågangsmot er ikke arbeidserf#229 avgjørende. Glem sommerjobben og start nettverksbygging, sier Cecilie Fensholt, kommunikasjons- og markedsansvarlig i det nordiske konsernet Amesto Group, til DN.no.

I år er det gitt rekordmange tilbud om studieplass ved realfaglige og teknologiske studier. Bachelorprogrammet i ingeniørfag hadde 25 prosent flere søkere sammenliknet med ifjor og det er sendt ut 14 prosent flere tilbud om studieplass i år enn ifjor.

Les mer:
Ingeniørstudent: - Jeg føler meg ikke så skreket etter

- Bekymring hos studentene
Statistikk fra Nav viser at rundt 60 prosent av alle jobbskifter skjer uten at den aktuelle stillingen er utlyst. Altså kan mange nye ansettelser komme som en følge av at den rette personen med den rette kompetansen dukker opp.

- Min erf#229 er at nettverk er noe av det viktigste du kan ha fordi mange jobber ikke blir utlyst, men formidles gjennom kjente, sier kommunikasjonsrådgiver i Ticato og nettverksbyggingsekspert Catherine Lemaréchal til DN.no.

Hun holder foredrag om nettverksbygging, blant andre for studenter og ingeniører ved organisasjonen Norges Ingeniør- og TeknologIrganisasjon (NITO). Lemaréchal mener det beste en student kan gjøre er å bli aktiv på å bygge nettverk. Dra på arrangementer og ikke vær redd for å hilse på fremmede. Man kan for eksempel åpne samtalen ved å spørre hva vedkommende driver med, og videre virke oppriktig interessert og stille spørsmål

- Det ligger en bekymring hos studentene fordi det ofte er mange om beinet på en jobb. Man må derfor jobbe for å få frem sin personlighet og få folk til å like seg. De færreste har mye trening i dette, sier Lemaréchal.

Øv i lunsjen
Ifølge coachen bør man øve på å fortelle historien om seg selv på en kort, konsis og interessant måte. Selv om man ikke har arbeidserf#229, kan man trekke frem at man for eksempel har vært ute og reist, har ledererf#229 fordi man har vært revysjef eller lignende. Trekk frem prosjekter og alt du tror kan være relevant.

- Øv på samtalen med samboeren eller med en venn i lunsjen. Fortell historien på den måten at du får frem hva du kan og hvordan du har lært deg det, slik at det blir mer interessant og troverdig, sier Lemaréchal.

Hun vil ikke si at nettverksbygging er viktigere enn arbeidserf#229, men mener nettverksbygging gir deg en god mulighet til å få jobb, og dermed også relevant jobberf#229.

- Det viktigste er å ikke være redd for å kaste seg ut i det, sier Lemaréchal.

Ansetter via arrangementer
Fensholt forklarer at konsernet har ansatt flere studenter via nettverksbygging.

- Aktivitet og relevant erf#229 er viktig, men det som avgjør om de får jobb eller ikke er hvor aktive de er med å bygge nettverk. Er du aktiv i sosiale medier, har du en selgende profil, deltar du på arrangementer der du knytter de riktige kontaktene - da får du jobb, mener Fensholt.

Hun tror studentene ville ha godt av å konsentrere seg om det de faktisk kan gjøre noe med selv, fremfor å grave seg ned fordi de ikke får relevant sommerjobb.

- Løpet er ikke kjørt om du ikke har fått sommerjobben. Sett deg i stedet ned og oppdater profilen din på sosiale medier og undersøk hvilke arrangementer du skal dra på, sier Fensholt.

Les også:
Strammer inn på førstehjemslån
Gambler på å få studieplass
Skal vokte over denne gressklipperen i fire uker

Vil ha inn flere gründerstudenter
- Studenter er mer fleksible, dristige og sultne

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.