Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Utdannelse

Disse studiene øker mest

Helsefag har størst søkervekst.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Idag offentliggjorde Samordna opptak årets søkertall til høyere utdannelse.

Her kan du se årets mest populære studier.

Størst økning innen helse

Samordna opptak kan melde om rekordhøye søkertall til høyere utdannelse i år, og det er helsefag som står for den største økningen.

Farmasiutdannelsen troner med 30 prosent, etterfulgt av radiograf og vernepleier.

Se oversikt under.

Også sykepleierutdanningen er populær. I år er det registrert over 12.000 søkere med sykepleier som førstevalg. Det er en økning på over 17 prosent sammenliknet med i fjor.

- Jeg er godt fornøyd med at så mange unge velger å søke helseutdanninger i år. Det vil fremover være et stort behov for personer med ulike helsefaglige utdanninger. Regjeringen er svært opptatt av kompetanse i helse- og omsorgstjenesten. Vi må ha tilstrekkelig personell med riktig kompetanse for å kunne tilby befolkningen gode helsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Det er om lag 4 500 studieplasser til sykepleie.

Les også: Her stryker flest

Ikke skremt av oljenedgang

Etter helsefag er det infoteknologi som øker mest, med 17,5 prosent. Realfag opplever også et søkerløft, med 11 prosent økning.

- Det er gledelig å se at det i år igjen er en økning i antall studenter som har lyst til å studere teknologi- og realfag, sier Eirik Kommedal, leder av Tekna Student.

Han mener det viser at nedbemanning i oljesektoren ikke har skremt unge fra å søke ingeniørstudier.

- Kompetansen ingeniørstudentene opparbeider seg kommer til å spille en viktig rolle i fremtidens Norge. Dette er kandidater som næringslivet etterspør, og regjeringen må sørge for at universitetene og høgskolene får økonomi til å satse mer på realfag og teknologi. Regjeringen har lovet økt satsing på disse fagene, og nå må den levere det den har lovet, sier Kommedal.

Les også: Jobbfrykt blant ingeniørstudenter

Vil ha flere ingeniører

Også NITO-president Trond Markussen jubler over økning, men hadde håpet på bedre tall for ingeniørstudiene.

Det er to prosent færre som søker seg til bachelor i ingeniørfag, etter å ha nådd en «all-time-high» på søkertallene i fjor. 

– Vi hadde selvsagt ønsket at økningen innen ingeniørfag hadde fortsatt, og håper den svake nedgangen i søknader er midlertidig. Selv om det er mye fokus på nedbemanninger i oljenæringen, er det viktig å huske på at vi trenger ingeniører og teknologer innen andre fagområder. Dessuten kan mye endre seg innen de som starter på studiet nå har fullført utdanningen om tre eller fem år, sier Markussen.

Disse studiene øker mest

Rangert etter førstevalg og endring fra 2014-2015.

 

Kilde: Samordna opptak

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.

Les også:

Når er det på tide å gi opp drømmestudiet?

Rekordhøye søkertall til BI

Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert  

Talent Helse Samordna opptak Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.