Med noen få unntak har det vært bred nedgang på verdens børser mandag og tirsdag. Nedturen kommer etter en rekke av nøkkeltall som i utgangspunktet burde slå postivit ut i aksjemarkedet.

- Etter en omfattende rapportering av innkjøpssjefindekser på mandag, som med noen få unntak peker tydelig i positiv retning, falt et flertall av børsene i Asia tirsdag morgen. Samtidig svekkes flere asiatiske valutaer. Det kan kanskje virke som en rar reaksjon etter tegn på sterkere global vekst, men det er koblet til en voksende uro for at den amerikanske sentralbanken skal innlede nedtrappingen av obligasjonskjøpene allerede på møtet om to uker, skriver Richard Falkenhäll i morgenrapporten fra meglerhuset SEB tirsdag.

Frykter nedtrapping
Den amerikanske sentralbanken kjøper hver måned stats- og eiendomsobligasjoner for tilsammen 85 milliarder dollar. Tiltaket, som er kjent som kvantitative lettelser, har som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor. Samtidig skal det få opp inflasjonen og få i gang hjulene i økonomien igjen.

Sentralbanken har tidligere i år signalisert at oppkjøpene vil bli trappet ned så snart oppturen i amerikansk økonomi ser robust ut. Nøkkeltall som peker i den retning blir derfor tolket negativt i markedet, siden det kan innebære en reduksjon av stimulansene fra sentralbanken.

- Aksjemarkedene i USA og Europa falt i går. Det er ingen åpenbare forkl#229er på dette, men det kan være at investorer har tatt gevinst etter åtte uker med oppgang på børsene, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra meglerhuset DNB Markets tirsdag.

- Sterke amerikanske tall gir igjen grobunn for spekulasjoner om hvorvidt den amerikanske sentralbanken vil begynne å redusere sine verdipapirkjøp allerede nå i desember. Dette har trukket lange amerikanske statsrenter litt opp og også bidratt til en sterkere dollar, skriver Viland i rapporten.

Forventningsundersøkelsene blant innkjøpssjefer, de såkalte PMI-indeksene, viste mandag en overraskende sterk utvikling i en rekke land verden over.

- Industrien gikk frem på bred basis i november og global etterspørsel ble styrket. Det kan man konstatere etter et stort rush av innkjøpssjefindekser mandag, skriver Flakenhäll i rapporten fra SEB.

Sterke USA-tall
PMI-indeksene blir fulgt svært nøye i finansmarkedene. Grunnen er enkel; de gir omfattende informasjon om hvordan aktiviteten i industrien har utviklet seg den siste måneden. Og de har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

I USA steg ISM-indeksen, som tilsvarer de europeiske og asiatiske PMI-indeksene, til det høyeste nivået siden første halvår 2011.

- Detaljene i indeksen gir også grunn til optimisme og både delkomponentene for produksjon og nye ordrer steg til svært høye nivåer, samtidig som lagerbeholdningene faller. Det taler for at utviklingen faktisk speiler en sterkere etterspørsel og at veksten kan fortsette å øke det neste året, skriver

Britisk overraskelse
I Europa var bildet mer blandet. Det var positiv utvikling i eurosonen under ett, med mindre forbedringer i både Tyskland og Italia, mens Spania og Frankrike rapporterte om avtagende aktivitet. Samtidig steg indeksene i både Norge og Sverige.

I Storbritannia var utviklingen betydelig bedre enn ventet. Indeksen steg til det høyeste nivået på nesten tre år.

- Utviklingen var spesielt positivt for underindeksene nye ordre og eksport. Undersøkelsen viser også til økt sysselsetting. Sysselsettingsindeksen steg imidlertid mindre enn produksjonsindeksen, noe som støtter opp under Bank of England sitt syn om at arbeidsledigheten vil falle i et svært forsiktig tempo. Likevel er det en generell oppfatning i markedet om at sentralbanken vil bli nødt til å heve renten tidligere enn de har signalisert. Gårsdagens sterke tall støttet opp om dette, og som en konsekvens styrket pundet seg. Det handelsveide pundet ble notert til de sterkeste nivåene på fem år, skriver Viland i rapporten fra DNB.

LES OGSÅ:

Finansprofessor: Får frysninger av børsoppgangen

Oslo Børs: Oljemygg til topps på børsen

Asia i dag: Nesten dobling i Japan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.