Denne uken lanserer Telio en egen app for iPhone-brukere. Telio tilbyr bredbåndstelefoni og med den nye appen kan eksisterende kunder få tilgang til Telios tjeneste på en iPhone. Dersom man ringer til en annen Telio-kunde kan man også bruke videotelefoni.

- Dette er spennende og helt i Telio-stil. Hele deres forretningsmodell utfordrer jo de etablerte forretningsmodellene til teleoperatørene, sier analytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom AS til Dagens it.

Han mener det er uunngåelig at det kommer ringetjenester som legger seg oppå mobiloperatørens tjenester og dermed tar inntekter fra dem. Spørsmålet er når og i hvilken utstrekning.

- Lignende tjenester har vært lansert før, men på grunn av dårlig teknologi og dårlige brukeropplevelser har det ikke slått an. Det vi har fått av for eksempel Apple er en plattform å tilby tjenesten på som er stabil nok til at både kundene og Telio kan stole på den, sier Aarønæs.

Dersom noen ringer med Telios app på iPhone får ikke lenger mobiloperatøren betalt for tellerskrittene, selv om de fortsatt kan få betalt for bredbåndsbruken.

- På sikt kan vi nok se en situasjon hvor tilbydere som Telio tar samtaleinntektene fra mobiloperatørene. Men det er i så fall ikke første gang noe slikt skjer. Se bare på katalogoppslag på sms som i dag er erstattet av apps som gjør det gratis, sier Aarønæs.

Ingen fare
I Netcom blir de ikke tatt på sengen av tilbudet fra Telio.

- Muligheten for å ringe med en ip-tjeneste i mobilnettet har eksistert lenge uten at det har fått særlig utbredelse. Men vi ser jo at dette vil bli mer utbredt på sikt ettersom kvaliteten på mobilt bredbånd utvikler seg, sier informasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Han tror ikke Netcoms samtaleinntekter er truet ennå.

- På kort sikt tror jeg de fleste kommer til å fortsette med å ringe i mobilnettet, sier Vederhus.

Les også: Apps! Der tjente han 10.000 til!

Mobilkuponger møter skepsis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.