Jon Fredrik Baksaas er konsernsjef for Norges nest største bedrift. Torsdag fortalte han pressen hvordan Telenor skal rydde opp i arbeidsforholdene hos deres underleverandører i Bangladesh.

Baksaas forteller til DN.no at han så dokumentaren, som viser livsfarlige arbeidsforhold hos fire underleverandører i Bangladesh, først da NRK sendte den forrige torsdag.

Han fikk tilbud om å se den allerede i april, da journalist Tom Heideman tok kontakt med Telenor.
Ifølge kommunikasjonsdirektør Ingrid Schiefloe, gjorde Telenor iherdige forsøk på å få til en ny visning av dokumentaren for Baksaas før dokumentaren ble vist, men fikk ikke tilgang til den.

Røper ikke følelsene sine
Filmen viser ikke bare arbeidere som balanserer rundt syrekar og barnearbeidere som får dårlig lønn og null overtidsbetalt – den viser samtidig bønder som får levegrunnlaget ødelagt etter giftig fabrikkutslipp.

- Hva følte du da du så dokumentaren?

- Jeg så den først på norsk tv. Jeg hadde ikke tilgang til dokumentaren, men hadde hørt mye om den. Den omhandler arbeidsprosesser vi ville reagert på om vi hadde avdekket dem selv, sier han til DN.no.

- Men hva følte du da du så den?

- Hvorvidt følelsene kom i sving etter at Hilde (informasjonsdirektør Hilde Tonne, red.anm) hadde sett den, eller da jeg så den selv, vet jeg ikke. Men jeg er ikke i tvil om at vi er i stand til å gjøre noe med dette, sier han.

- Ble du sint eller lei deg?

- Jeg vil ikke karakterisere følelseslivet mitt. Jeg er mest skuffet over at vi ikke oppdaget dette selv, sier han.

Ble varslet
Ifølge Aftenposten skal Telenor ha blitt varslet av Initiativ for etisk handel om at de burde bruke organisasjonens verktøy for å kartlegge risiko.

- Hadde Telenor brukt våre verktøy hadde de ikke blitt overrasket. Da ville de sannsynligvis avdekket de grusomme arbeidsforholdene i Bangladesh selv, sa leder Kristin Holter i forrige uke.

Les også: Advart i to år

Administrativ manko
Konsernsjef Baksaas tar selvkritikk på at informasjon om forholdene ikke nådde ham før journalist Heideman satte fingeren på dem.

- Initiativ for etisk handel har pekt på den administrative mankoen som har ført til at vi ikke har avdekket hva underleverandørene har drevet med, sier han og legger til:

- Det er ingen tvil om at jeg kan kritiseres for at jeg ikke har stilt den typen spørsmål, eller at jeg ikke har visst om arbeidsforholdene.

Tvil om de visste
Det er flere som har stilt seg tvilende til at Telenor ikke har visst om arbeidsforholdene i Bangladesh før dokumentaren ble vist.

Les også: - Har de skrudd av seg hodene?

-Bestikker gangstere

- Jeg kan trygt si at jeg ikke har visst om dette. Og det viser at vi på toppen i Telenor ikke har hatt tilstrekkelig fokus på underleverandørene, sier Baksaas.

- Fant ingen mindreårige
Telenor presenterte torsdag en rekke tiltak som skal rydde opp i de livsfarlige arbeidsforholdene på og rundt fabrikkene som lager mobilmaster for dem. Veritas, som har vært på bef#229 hos underleverandørene, har laget rapporten Telenor skal forholde seg til.

- Fant Veritas andre alvorlige forhold som ikke beskrives i dokumentaren?

- Det har de ikke gjort, de har heller ikke avdekket at det var mindreårige som jobbet der. Veritas sier også at bedriftenes lønnsnivå har vært ok, sier Baksaas.

Har fryst avtalen
Etter avsløringene har Redd Barna valgt å fryse avtalen med Telenor, der organisasjonen får en million årlig for blant annet å jobbe for barns sikkerhet på internett.

Baksaas har snakket varmt om samarbeidet ved flere anledninger, senest i en innledning på World Mobile Congress i Barcelona i februar.

- Hva synes du om at Redd Barna innfører timeout i samarbeidet?

- Vi må ta til etterretning at de ikke synes vi er gode nok.

Onsdag sa Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken at de gjerne hjelper Telenor med opprydningsarbeidet i Bangladesh.

- Vil Telenor ta imot hjelpen de tilbyr?

- Jeg kan ikke skjønne at de vil hjelpe til om vi ikke har en avtale, sier konsernsjefen og rister på hodet.

Les også: Vil redde Telenors barnearbeidere

Redd Barna avslutter Telenor-samarbeid

Se video:Slik kommenterer Baksaas dødsulykkene i Bangladesh(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.