Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Stort spill i lite format

Uncharted Golden Abyss gir håp til Sonys nye håndholdte spillkonsoll.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nylig publiserte vi en omtale av PS Vita, den nye håndholdte spillkonsollen i Playstation-familien. En av konklusjonene var at rikt utvalg av gode spill er avgjørende for om en slik konsoll kan konkurrere med smarttelefoner og nettbrett. Dette har nok Sony også tenkt på, og derfor har de lagt store ressurser i å lage en egen håndholdt versjon av sin mest populære spillserie: Uncharted.

Uncharted Golden Abyss er som tittelen indikerer satt i samme univers som de tre Uncharted-spillene til Playstation 3 (PS3), men det gis kun ut til PS Vita. Jeg var på forånd full av forventninger – og en god porsjon skepsis – til spørsmålet om et storstilt actionspill kunne fungere på en femtommers skjerm.

Svaret er ja. Men ikke JA!

Samme følelse
Noe av det viktigste med karakteristiske spill som Uncharted-serien er at stemningen og atmosfæren må være riktig. Og det har utviklerne klart å overføre til PS Vita på en fin måte. Det er ikke samme studio som har utviklet Golden Abyss som de andre Uncharted-spillene, men de to studioene har samarbeidet tett om kvalitetskontrollen. I starten av spillet er det en rekke nydelige naturscener å ta inn over seg, men etter hvert som historien utspiller seg blir omgivelsene «trangere».

Også klatre- og kampsekvensene er veldig like de som PS3-spillene har hatt å by på, bortsett fra at snikangrep og nærkamp ikke er fullt på høyde med originalene.

Grafikken og lyden er det ingenting å utsette på. Også her er følelsen fra Uncharted beholdt og PS Vita klarer tilsynelatende lett å tygge seg gjennom alt spillet utfordrer den med.

Uncharted-spillene er også kjente for at alle scener er spilt inn med ekte skuespillere. Dette er beholdt i Golden Abyss, og det er de samme skuespillerne i de kjente rollene. Det betyr mye for de som har tilbrakt mange timer sammen med Uncharted-karakterene tidligere.

 

Tynn historie
Den kanskje største svakheten ved Golden Abyss er historien. Man blir kastet inn i en historie hvor helten Nathan Drake mer eller mindre frivillig havner i Sør-Amerika for å undersøke noen inskripsjoner som stammer fra Europa, men som er 700 år eldre enn spanjolenes første landgang i Sør-Amerika.

Kort fortalt må man avsløre de onde planene til en general med diktator-ambisjoner samtidig som Nathan prøver å finne ut hvem han kan stole på og ikke.

Det er helt klart ikke de samme ambisjonene bak denne historien som i Uncharted 1, 2 og 3, men det hele blir litt «Uncharted Light».

Heldigvis er ikke historien for kort, og det er over 30-kapitler å spille seg gjennom. Det hele tar rundt 15 - 20 timer om man spiller intensivt, men kan også ta mer om man engasjerer seg i å løse alle småmysteriene som er spredt rundt i spillet som puslespillbrikker.

Disse mysteriene er veldig unaturlige i seg selv, men de gir spillet en ekstra dimensjon for de som ønsker det. I Uncharted-spillene er det alltid gjemt 100 skatter rundt omkring, mens det i Golden Abyss ligger mysteriebrikker i så å si alle områder man kommer til.

 

Nye kontroller
Med PS Vita kommer det en del nye muligheter for å kontrollere spillet. I Golden Abyss bruker man trykkskjerm, pekeplate, gyroskop og kameraet i tillegg til de tradisjonelle kontrollene.

Jeg synes ikke disse nye metodene å spille på gir noe særlig ekstra, men de er ikke direkte i veien heller, så det gjør ikke så mye at de er der. Med mindre man sitter i et mørkt rom og spiller når man får beskjed om å holde Vitaen opp foran et sterkt lys for å tyde usynlig skrift.

Konklusjon
Uncharted Golden Abyss ga meg mange gode stunder akkurat slik Uncharted 1, 2 og 3 har gjort. Dersom dette bare er begynnelsen på hva PS Vita kan tilby av gode spill, gleder jeg meg til fortsettelsen. Skal du kjøpe en PS Vita, bør du absolutt innlemme Uncharted Golden Abyss i samlingen snarest.Karakter

Pluss

Minus

 

God underholdning
Bra action
Beholder stemningen fra PS3


Litt tynn historie
Kunne vært lengre


Se også disse testene:

Spillkonsoll i midtlivskrise

En Prada å prate i

Nettbrett med pc-ambisjoner