"App-ene overvåker deg" skrev Dagensit.no forrige uke. Populære programmer som finnes på nesten alle smarttelefoner henter ut mengder av informasjon fra mobilen din og selger den til opptil åtte eksterne selskaper. Brukerne overvåkes fra egen lomme, men er dette egentlig lov?

Les også: App-ene overvåker deg

App-markedet er ennå veldig nytt og mangler et eget lovverk, men dagens praksis er uansett for drøy.

– Skal man sanke inn informasjon om en bruker skal det foreligge en aktiv godkjenning på forhånd, skriver en talsmann for EUs justiskommissær Viviane Reding i en e-post til Dagensit.no.

EUs mann understreker at brukeren på forhånd må ha fått en tydelig redegjørelse for hva som sankes inn og hva det skal brukes til. Dette er det ikke mange som opplyser om, selv om halvparten av de mest populære applikasjonene henter ut personopplysninger, ifølge en undersøkelse gjennomført av Wall Street Journal.

Thon tar opp kampen
Det er en ganske omfattende overvåking som foregår. De verste eksemplene viser at brukerens bevegelsesmønster, personopplysninger og til og med kontakter selges til en rekke selskaper brukeren kanskje aldri har hørt om.

I kjølvannet av forrige ukes avsløring har personvern i forbindelse med nettjenester og apps kommet på dagsordenen til Datatilsynet, som er tydelige i sitt syn på lovligheten av praksisen.

– Våre lovregler er basert på EUs så det samme gjelder her. Skal du sanke inn informasjon om en bruker eller fra brukerens telefon må det skje etter et informert samtykke, sier direktør for Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Dagensit.no.

Thon var tidligere forbrukerombud, og har erf#229 med å ta opp kampen mot store globale selskaper. Han gikk seirende ut av kampen med Apple, som tidligere låste musikk kjøpt på iTunes til Apples egne avspillere. Den gang bygde han en internasjonal koallisjon av forbrukerorganisasjoner. Nå kan det brygge opp til kamp igjen.

Det norske Datatilsynet vil sammen med internasjonale samarbeidspartnere legge en strategi for hvordan man kan regulere personvernet i forhold til nettjenester og apps, forteller Thon.

– Vi ser det også som en viktig oppgave å drive folkeopplysning rundt dette. Vi ser det som vår oppgave å forståeliggjøre risikoene for brukerne, sier han til Dagensit.no.

Må bli enklere
App-ene som henter ut dine opplysninger er skjelden gode til å si ifra om hva de gjør. For eksempel har det populære spillet "Angry Birds" ikke lagt inn opplysninger i selve spillet - dette må brukerne finne frem til på selskapets nettside. Trolig er det svært få som noen gang leser hva slike applikasjoner gjør med deres opplysninger.

Og hvis noen prøver å lese dem, er det slett ikke sikkert de blir klokere av det.

– Et stort problem er at brukervilkårene ofte er på engelsk og i juridisk sjargong. Det er komplisert og utilgjengelig for de fleste å forstå detaljene i det som står der, sier direktør for Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Dagensit.no.

EU jobber i dag med en modernisering av sine personvernregler for å tilpasse dem nettjenester som Facebook og applikasjoner og tjenester på smarttelefoner og nettbrett. Kommissærens talsmann gjør det klart at utenlandske apper ikke slipper unna reglene.

– Det er opp til personvernmyndigheten i hvert enkelt land å håndheve disse reglene. Det spiller ingen rolle om tjenesten er laget utenfor EU ettersom reglene er ment å beskytte våre borgere, skriver EU-kommisjonærens pressetalsmann.

Les også: App-ene overvåker deg

Fem ganger raskere enn "super" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.