Apples leder Steve Jobs er blitt genierklært mange ganger, og han har fått svært mye av æren for Apples fantomsuksess. Onsdag kom meldingen om at han trekker seg tilbake til rollen som styreformann, på grunn av sykdom. Dermed skal Tim Cook ta over etter en leder med et svært spesielt rykte.

Under lanseringen av nettskytjenesten MobileMe i 2008 gikk det galt for Apple og Jobs. Tjenesten brøt sammen, og etterpå var ikke sjefen nådig.

- Jobs kalte sammen til et møte med alle utviklerne bak løsningen. Han startet møtet ved å si: “Dere skal alle hate hverandre for å ha skuffet hverandre”. Deretter begynte han å avsette team-ledere på stedet, før han forlot dem med forventningen om at problemet skulle bli løst, sier Anders Haugeto, gründer og styreformann i Iterate.

Les mer om Jobs raseri på News.com

Les også: Apple-sjefen går av

Legitimerer tyrannen
Hendelsen er ikke helt utypisk for hvordan Steve Jobs ofte beskrives. Dette er altså lederen som har overgått omtrent alle andres resultater de siste 14 årene. Men er dette god ledelse? Haugeto jobber mye med it-strategi og rådgiving innen systemutvikling, der lederstil er en sentral komponent. Han er overbevist om at de fleste som følger Jobs oppskrift vil kvele nyskaping.

- En spesielt begavet person som Jobs kan skape legitimitet for sine dårlige sider, ved å assosiere dem med sitt talent. Med Jobs er det entreprenøren som legitimerer tyrannen. Skal vi lære noe av Apple, så er det ikke lederstil, sier han.

 Feiltolker ofte suksess
Han mener Jobs kan tillate seg sin oppførsel fordi han har et fantastisk talent som produktutvikler og formidler, men advarer mot å feiltolke suksessen.

- Ved en fiasko finner man ofte den bakenforliggende årsaken gjennom grundig analyse. Det er langt farligere å forsøke å lære av en suksess. Da står vi alle og påberoper oss æren. En produktutvikler gir den til idéene, en økonom gir den til finansieringen, en leder gir den til lederstilen. Som regel har ingen av oss rett. Derfor er det også så sjeldent en suksess gjentar seg, argumenterer han.

Langt fra stammen
Jobs etterfølger, Tim Cook sies å ha en del av de samme egenskapene som Jobs, men ikke hans karisma og visjonære evner.

- Den optimistiske Apple-fan tenker kanskje at likhetene mellom Jobs og Cook er større enn deres ulikheter, og at Cook vil holde stø kurs mot nye nyvinninger. Det er tross alt Steve Jobs med sin lederstil som har skapt det Apple vi kjenner idag. Blir ikke Cook simpelthen en forlengelse av Jobs? Autoritære ledere kan tenke det samme, og bli inspirert til å holde stand, sier Haugeto.

Les mer om hvordan Cook beskrives og sammenlignes med Jobs: Mer sjef enn mange tror

Dette vil han advare mot. Han mener nyskaping skjer der sjefene lar andre slippe til, ikke i fryktbaserte regimer. Jobs er et unntak, på grunn av hans eksepsjonelle evner, mener han.

- Uten visjoner ville vi aldri ha hørt om Steve Jobs, og Tim Cook vil våre barn og barnebarn aldri ha hørt noe om, sier han.

Les også:

Mer sjef enn mange tror

- Ikke få panikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.