Det er ikke dagligdags at utfordrede myndigheter kutter datakommunikasjonen med omverdenen, men det er nettopp det som skjer i Egypt nå.

I følge nettstedet Cnet.com skal alle internettoperatører bortsett fra én ha opplevd forstyrrelser på sine tjenester, og de aller fleste har ingen operative linjer.

Jim Cowie, som er teknologidirektør i internett-overvåkingsselskapet Renesys, sier til Cnet at selskapet hans sent torsdag kveld (norsk tid) observerte at linjene til egyptiske nettverk i det globale rutingsystemet mer eller mindre samtidig forsvant.

- Nær sagt alle Egypts internettadresser er nå umulige å nå, skrev Cowie i en blogg senere på kvelden.

- Det er som om hele landet forsvant, sier Jim Cowie, teknologideirektør og med-gründer i nettverkssikkerhetsselskapet Renesys til AP.

- Ingen trafikk
I følge en rapport fra det internasjonale nyhetsbyrået AP skal det italienske nettselskapet Seabone, som har stor virksomhet i Egypt, rapportert klokken 00.30 at det ikke var noen internettrafikk inn eller ut av Egypt.

Landet, som har mer enn 80 millioner innbyggere, fremsto som rolig bare for noen måneder siden. I løpet av de siste ukene har misnøyen med landets president Hosni Mubarak tiltatt, og spesielt merkbart er det blitt etter at Tunisia fikk avsatt sin øverste leder tidligere denne måneden. Den aldrende Mubarak har regjert landet i nesten 30 år, og mange har regnet med at han planla at hans sønn skulle overta styringen snart.

Facebook og Twitter først i svart
Før linjene ble kuttet hadde myndighetene allerede kuttet tilgangen til Facebook og Twitter fordi man mente at aktiviteten der bidro til å spre informasjon om demonstrasjoner og sørget for økt oppslutning til disse.

Den engelskspråklige versjonen av tv-kanalen Al Jazeera rapporterer at Mubaraks styre nekter for at den har forstyrret kommunikasjonsnettverket.

En rekke moskeer og kirker i landet har annonsert at de kommer til å arrangere protester mot myndighetene i dag, fredag, som er den offisielle hviledagen i muslimske land.

- Bevisste handlinger
Cnet poengterer at selv om det ikke er kjent hvordan internettilgangen er blitt kuttet, så er det klart at å ta ned linjene er et resultat av noens bevisste beslutninger. Det skyldes ingen noe uhell eller naturkatastrofe.

Sånn sett kan man hevde at egyptiske myndigheter utfører et praktisk eksperiment på hva som skjer når et land med et årlig bruttonasjonalprodukt på knappe 3.000 milliarder kroner,som i tillegg er hjemmet til pyramidene og Suex-kanalen, bestemmer seg for å begrense tilgangen til internett til et lite drypp.

Dryppene det er snakk om spores til Noor-gruppen, som er er det eneste nettselskapet som fortsatt synes å ha linjer som fiungerer som normalt. Noor-gruppen skal ha internasjonale selskaper som ExxonMobil, Toyota, Hyatt, Nestle, Fedex, Coca-Cola og Pfizer på sin kundeliste.

Les også: Opposisjonelle pågripes i Egypt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.