Det norske nødnettet er dyrt og bygger på akterutseilt teknologi. Det mener analytiker Finn Terje Schøyen i Nexia og mobilveteran Ingvild Myhre. De anbefaler at videre utbygging sikres gjennom plass til nødkommunikasjon i nettene til Telenor, Netcom, Ice og Tele2, og at byggingen av dagens nødnett stoppes.

Det tror ikke prosjektlederfor nødnettet Dagfinn Sjøvik er mulig.

- Det ligger langt frem i tid å få funksjonaliteten i dagens nødnettet over i LTE eller andre teknologier, trolig etter 2020. Det er ingen land som benytter det til kritisk tale i et nødsamband, sier han.

Les hvorfor to televeteraner anbefaler at utbyggingen av dagens nødnett stoppes.

Tregt, men tilstrekkelig?
Det norske nødnettet dekker i dag det sentrale Østlandet, og skal ifølge planene bygges ut til hele landet innen utgangen av 2015. Den mest aktuelle kandidaten til å ta over er LTE, også kalt 4G, som kan gi et lynraskt mobilt datanett.

- Vi ser at behovene for data blir større og jobber med dette, sier Sjøvik, og viser til at et oppgradert nødnett vil gi rundt 80 kb/s nedlasting.

Sjøvik mener nødnett-farten kan være tilstrekkelig til noen formål, men ikke alle. LTE-nettverk vil normalt yte 100 til 1000 ganger bedre enn dette.

Tillegg, ikke erstatning
Byggingen av nødnettet ble vedtatt i 2006, året før mobildatarevolusjonen for alvor startet i Norge.

- Når bør man vurdere utbyggingen igjen?

- Teknologien vurder vi den hver dag. Konklusjonen er at det ikke finnes gode alternativer på kritisk tale, men på data følger vi aktivt med på utviklingen og ser på måter å integrere det inn i nødnettet, sier Sjøvik.

Han påpeker at dette blant annet gjøres i USA, der man ønsker å kombinere et eget nødnett for tale med LTE-teknologi fra kommersielle nett.

- Flere satser på LTE i tillegg til Tetra, ikke som en erstatning. Jeg kjenner ingen som har gjort det i dag, sier han.

Viktigere enn super-data
Sjøvik viser til at Tetra-teknologien er bygget for gruppesamtaler og rask respons, mens kommersielle mobilnett er bygget for samtaler en til en, med mindre krav til rask respons.

-Spør en hvilken som helst politimann på gaten om han vil ha et nettverk som gir 100 MB data, men han må vente 3 sekunder på å få svar på vanlig tale, eller et nettverk som gir mindre data og svar med en gang. Jeg er sikker på hvilket svar du får, sier Sjøvik.

Han mener alternativ teknologi ikke er klar, så han ikke kan si om det faktisk vil ta tre sekunder. Men han ser ikke bort ifra at utviklingen kan gjøre nødnettet utdatert i fremtiden.

- Det kan skje. Å si noe annet ville være uansvarlig, sier han.

Les hvorfor to televeteraner anbefaler at utbyggingen av dagens nødnett stoppes.

Les også: Dekningskravet for nødnettet nedjustert

Les også: Nødnettet ble dårlig utnyttet 22. juli (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.