I oktober endret virkeligheten seg drastisk for hedgefondgründeren Raj Rajaratnam. Fra å være en av verdens mest suksessfulle hedgefondforvaltere innenfor teknologiaksjer ble han plutselig bedre kjent for å være den antatte hovedmannen i en stor innsideskandale. Rajaratnam og 20 andre personer ble siktet, avhørt og varetektsfengslet.

Les også: Ruller opp innsidesak

Mens Rajaratnam er løslatt på kausjon og hans forsvarer sier at han ikke har gjort noe galt, har The Wall Street Journal gått hans karriere etter i sømmene. Avisen har pratet med mer enn 75 tidligere forretningspartnere og sett på kopier av hedgefondforvalterens egne notater.

It-topper risikerte karrieren
Saken den amerikanske påtalemyndigheten bygger mot mannen som opprinnelig kommer fra Sri Lanka, bygger på påstander om at svært sentrale personer i selskaper som IBM, Intel og Advanced Micro Devices (AMD) skal ha lekket informasjon til Rajaratnam og på den måten risikert sin egen karriere.

The Wall Street Journal har stilt spørsmålet om hvordan dette var mulig. Da Rajaratnam ble ansatt i meglerhuset Needham & Co i 1985 var det lite som tydet på at han skulle bli en finansstjerne.

På den tiden var reglene rundt hvordan informasjon skulle behandles langt mer avslappet enn i dag.

Ble kjernen i nettverk
Analytikerspiren ble på 80-tallet satt til å analysere halvledersektoren av it-industrien som mange trodde ville avgå ved døden. Dette var rett før oppturen kom. Fordi han gjorde hjemmeleksen sin, satte seg inn i selskapene og de forskjellige teknologiene, opparbeidet han seg nære kontakter i industrien han var satt til å følge. I følge Wall Street Journals kilder skal Rajaratnam ha bygget et nettverk der han selv fikk tilgang på det som skal ha vært konfidensiell informasjon. I bytte fikk informanter annen informasjon fra teknologianalytikeren.

Rajaratnam skal også ha endret på sin egen livshistorie for å ha interessante barnsdomshistorier å fortelle til sine godt plasserte venner i teknologiindustrien.

Til tross for at Rajaratnam av mange ble oppfattet som en likandes person, var det andre som reagerte på hans stadige graving etter informasjon.

- Han prøvde alltid å narre mer informasjon ut av deg, sier David Orgill, som var AMDs sjef for investorkontakt på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

Rajaratnams iherdige bearbeidelse av kontakter var med på å skaffe flere kunder for Needham. Dette gjorde at han avanserte til direktør for analyse før han overtok som president i selskapet i 1991. Men han var likevel svært opptatt av å opprettholde kontakten med sine egne kilder i teknologiselskapene.

Alarmen gikk - flere steder
Rajaratnams aggressive taktikk for å få ut informasjon fikk flere selskaper til å forsøke å tette det de oppfattet som lekkasjer i eget selskap. Selskapet Cirrus Logic hevder at Rajaratnam tilbød hemmelig informasjon i bytte mot detaljer om Cirrus. Dette gjorde at selskapet valgte å utpeke kun tre personer som hadde fullmakt til å snakke med Rajaratnam. De ansattes arbeidskontrakter ble skrevet om for å reflektere at øvrige ansatte ville bli sparket om de snakket med den ivrige finansmannen.

Hos Intel gikk også alarmene da man ikke kunne unngå å legge merke til at Rajaratnams estimater var svært nære deres egne tall i forkant av offentliggjøringen av resultater.

Spekulasjonene om hvorvidt Rajaratnam blandet rollene fikk en rekke ledere hos Needham til å kontakte Needham selv fordi de ikke var komfortable med situasjonen. På slutten av 1996 ble det klart at Rajaratnam ville forlate Needham for å starte sitt eget hedgefond.

Dette var en tid der mange investorer var redde for å miste dotcom-bølgen. På ett år steg kapitalen han forvaltet i Galleon fra 250 millioner dollar til 800 millioner dollar. Ikke lenge etter at Galleon var etablert fornyet Intel sin jakt på en mulig lekkasje i eget selskap. Antagelsen var at noen i selskapet videreformidlet konfidelsiell informasjon til Rajaratnam.

Ble filmet
Et kamera ble innstallert ved en telefaks på hovedkontoret i California. I mars 1998 filmet kameraet en kvinnelig ansatt som fakset over håndskrevne dokumenter til Rajaratnam merket "Intel Confidential". Papirene inneholdt også brikkeordre fra flere dusin pc-produsenter og salgsprisen på disse brikkene. Satt sammen kunne informasjonen brukes til å regne seg frem til Intels omsetning det kvartalet. Den ansatte forlot Intel kort tid etter og ble rapportert til myndighetene. Ganske raskt etterpå fikk hun jobb hos Galleon.

Frafalt
Etter å ha sluttet hos Galleon valgte hun å innrømme et lovbrudd og ble straffet med seks måneders husarrest. Myndighetene klarte ikke å bevise at Rajaratnam hadde handlet på bakgrunn av informasjonen, og etterforskningen ble derfor lagt vekk.

Opptak
Nå er Rajaratnam nok en gang i påtalemyndighetens søkelys. Denne gangen er han en av 21 siktede i et persongalleri som inkluderer toppledere både i teknologi- og finansbransjen. Informasjonen som har kommet ut fra etterforskningen så langt tyder på at myndighetene denne gangen har sikret seg opptak av samtaler mellom Rajaratnam og flere av de andre mistenkte. Så gjenstår det å se om det er nok til å sørge for domfellelse av mannen som har vært betegnet som den rikeste personen som er født på Sri Lanka.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.