Nokia planlegger å selge sin mobiltelefonvirksomhet til teknologigiganten Microsoft for 5,44 milliarder euro, opplyser selskapene.

Handelen må godkjennes av Nokias aksjonærer og myndighetene, ifølge nyhetsbyrået TT. Salgssummen tilsvarer 44 milliarder kroner, og handelen kan være gjennomført tidlig neste år.

Samtidig som planen ble offentliggjort natt til tirsdag norsk tid, opplyste Nokia at selskapets toppsjef Stephen Elop går av. Han blir midlertidig erstattet av styreleder Risto Siilasmaa.

– Vi mener at denne handelen er den beste veien framover for Nokia og aksjonærene, sier han.

Veldig likt Apples strategi
Bob O'Donnell i IDC i San Fransico sa til CNBC Asia i natt at nyheten kom som en stor overraskelse på markedet. Han peker på at det allerede for et år siden var snakk om at Microsoft kunne komme til å kjøpe Nokias mobiltelefonvirksomhet.

- Det er bra for Microsoft i den forstand at de vil kontrollere både software og hardware. Det er veldig likt Apples strategi, sier han.

Det pekes imidlertid spesielt på at hverken Nokia eller Microsoft rakk å hoppe på smartphone-toget før det hadde forlatt stasjonen.

- Og det er ekstremt vanskelig å klore seg tilbake fra det. Spørsmålet er om det å kombinere to svake selskaper gir deg en sterk utfordrer. Det er tvilsomt, sier telekomkonsulent Paul Budde til Financial Times.

Kommer ikke til å være så interessert
Analytikere mener det nå er verdt å følge med på reaksjonen til giganter som Samsung:

- Min hovedbekymring er for selskapene som har prøvd Windows-telefoner. Vi har sett Samsung, HTC og et par andre store spillere - som ikke kommer til å være så interessert nå som Microsoft har sine egne telefoner. Det er det som er det store spørsmålstegnet, sier O'Donnel.

Flere analytikere er også skeptiske til om avtalen i det hele tatt vil gi noen fordelere til Microsoft:

- Dette er for lite, og for sent. Å kjøpe et selskap som sliter som Nokia, og tro at det kan omforme Microsoft til et mobilselskap - jeg tviler på at det vil skje, sier analysesjef Trip Chowdhry i Global Equities Research til CNBC.

– Et modig skritt
Avtalen innebærer at Microsoft får tilgang til Nokias patenter i en periode på ti år. Nokia ønsker selv å konsentrere seg blant annet om nettverksinfrastruktur.

– For Microsoft er dette et modig skritt inn i framtiden og den neste store fase i vår forandring, sier det amerikanske selskapets toppsjef Steve Ballmer.

Om lag 32.000 Nokia-ansatte, av dem 4,700 i Finland, blir trolig overført til Microsoft.

Virksomheten som omfattes av salget, genererte inntekter på rundt 14,9 milliarder euro i fjor. Dette tilsvarer omtrent halvparten av selskapets nettosalg.

Forbigått
Finske Nokia var tidligere verdens største produsent av mobiltelefoner. I senere år har markedsandelen minket på grunn av økende bruk av smarttelefoner med berøringsskjermer.

Både Samsung og Apple har vokst seg større enn Nokia, som har måttet si opp ansatte på flere fabrikker. I fjor måtte selskapet erkjenne en nedgang i salget på nesten 20 prosent på årsbasis.

Nokia inngikk et partnerskap med Microsoft i 2011, og det finske selskapets telefoner bruker programvare utviklet av Microsoft.

Nokia-aksjen stiger rundt 44 prosent på Stockholms-børsen tirsdag.

Les også: Nokia satser kun på Microsoft


Nokia leverer like svake tall som ventet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.