I går ble det klart at Telenor hadde tapt avstemningen i Vimpelcoms styre. Mot Telenors tre stemmer ble det vedtatt at selskapet skal kjøpe Wind Telecom. Telenor protesterte høylytt, både på innholdet i avtalen og måten man prøver å trumfe det gjennom på. Nå svarer motpart og medeier Altimo, som ivret for oppkjøpet.

- Altimo mener det foreslåtte oppkjøpet er både strategisk og finansielt attraktivt for Vimpelcom. Det er i tråd med Vimpelcoms internasjonale ekspansjonsstrategi, støttet av selskapet og de største eierne. Kjøpet åpner for betydelig kort- og langsiktig verdi for aksjonærene, gjennom eksponering mot attraktive markeder i Asia og Afrika, og en sterk platform gjennom Europa, skriver Altimo i sin pressemelding.

-Forbedret avtale
Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas hevdet i går at Vimpelcoms strategi ikke skulle være å kjøpe etablerte selskaper som dette, men å gå inn i mer jomfruelige selskaper og markeder. Telenor uttalte også at de mener det er en dårlig avtale, og at den hadde blitt dårligere siden første versjon av avtalen ble lagt frem for styret før jul. Dette er ikke Altimo enige i.

- Vi er glade for at vilkårene i avtalen har blitt betydelig bedre siden den ble lagt frem i oktober 2010, og at vi har fått ytterligere beskyttelse for Wind Telecoms interesser i Algerie, sier visepresident i Altimo, Evgeny Dumalkin, i en pressemelding.

Virksomheten i Algerie trues av nasjonalisering, og den nye avtalen gir Vimpelcom en opsjon som kan redusere finansiell risiko hvis den benyttes innen seks måneder etter oppkjøpet.

Telenor tenker bare på Telenor
Telenor hadde før styremøtet meldt til selskapet at de ønsket å hindre utvanning av egen aksjepost i forbindelse med at Vimpelcom utsteder nye aksjer til Wind Telecoms aksjonærer. Telenor ga beskjed om at det ønsker å kjøpe nye aksjer for å bevare sin eierandel, noe de har rett til ifølge aksjonæravtalen.

Altimo svarte med en finte –10. januar meldte de at en av deres aksjonærer har kjøpt 0,7 prosent av aksjene i et datterselskap av Wind Telecom. Dette mener de gjør dette til et oppkjøp av ”nærstående virksomhet”, noe som ikke utløser forkjøpsrett for eksisterende aksjonærer. Telenor karakteriserte dette som ”åpenbart lureri”

Les også: - Dette er åpenbart lureri

Altimo sier de er skuffet over Telenors handlinger og uttalelser.

De fremholder at dette er en unik mulighet for selskapet.

- Det er uheldig at Telenor igjen setter sitt eget selskaps interesser foran alle de andre aksjonærene, skriver Altimo.

Flere analytikere påpekte i går at avtalen kan frata Telenor nesten all makt i Vimpelcom, og at aksjonæravtalen som skal beskytte Telenors interesser står for fall hvis de blir marginalt mer utvannet enn avtalen legger opp til.

Altimo påpeker at utvanningen gjelder alle selskapets aksjonærer, også dem selv.

- Vi ønsker å samarbeide med våre partnere i Telenor på en konstruktiv og rettferdig måte, sier Dumalkin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.