Forholdet mellom Telenor og deres mangeårige partner og erkefiende Alfa-gruppen er igjen på vei mot frysepunktet. Selskapene lå i mange år i rettsstridigheter over hele verden, og alle slags triks ble brukt, ikke minst i perifere rettssaler i Sibir.

Nå slår Telenor tilbake, etter å ha tapt avstemningen om et storoppkjøp av Wind Telecom.

Les også: Storfusjon godkjent mot Telenors vilje

- Vi anser dette som et åpenbart lureri i strid med aksjonæravtalen for VimpelCom, skriver Telenor.

Bakgrunnen for utfallet er at Alfa-gruppen vil nekte Telenor å benytte sin forkjøpsrett på nye aksjer i Vimpelcom – aksjer selskapet ønsker å benytte i oppkjøpet av Wind.

- Det er en grisetakling, sett fra Telenors ståsted, sier analytiker i DnB Nor, Frank Maaø til Dagens it.

Les også: Telenor vil gjøre alt for å stoppe fusjon

Triks av kjent merke
Telenor informerte i desember ledelsen i VimpelCom at de ville utøve sin forkjøpsrett i henhold til aksjonæravtalen i VimpelCom for å unngå utvanning. Dette passet dårlig med Alfa-gruppens planer.

Mottrekket ser ut til å være av godt gammelt Alfa-merke. De hevder nå at Telenor ikke har forkjøpsrett, fordi dette er en transaksjon mellom "nærstående parter". Bruken av ordet "nærstående" ser imidlertid ut til å være en slags språklig nyvinning i dette tilfellet. Eierskapet det her er snakk om dukket ifølge Telenor ikke opp før 10. januar i år. Da informerte deres partner Altimo, Alfa-gruppens telekomdel, om at enheter som kontrolleres av Gleb Fetisov, en indirekte minoritetseier i Altimo, hadde kjøpt 0,7 prosent av Wind Telecom's 51,7 prosent eide datterselskap Orascom Telecom Holding S.A.E.

Altså - en indirekte medeier har kjøpt en liten del av et deleid datterselskap til selskapet som skal kjøpes.

Dette minner ikke helt lite om forrige storstrid, der en ukjent aksjonær registrert på de britiske Jomfruøyene kjøpte 0,02 prosent av aksjene i Kyivstar, og sendte et krav mot Telenor på 3,8 milliarder dollar i forbindelse med et oppkjøp Telenor var imot.

Les også: Ingen livstegn fra Telenor-saksøker

- Kunstig konstruksjon

Altimo hevder dette endrer transaksjonen til å bli en transaksjon mellom nærstående parter, og dermed setter Telenors forkjøpsrett til side. På dette grunnlaget ble den foreslåtte transaksjonen godkjent av VimpelComs styre mot stemmene til de tre Telenor- nominerte medlemmene.

- Dette er en kunstig konstruksjon som har som eneste mål å frata Telenor sin rettmessige forkjøpsrett, og vi kommer til å forsvare våre rettigheter for å beskytte Telenors og minoritetseiernes interesser i VimpelCom. På den kommende generalforsamlingen i VimpelCom vil vi stemme mot en godkjennelse av å utstede nye aksjer til eierne av Wind Telecom, og vi oppfordrer VimpelComs minoritetsaksjonærer til å gjøre det samme, skriver Telenor.

Telenor har i dag en eierandel på 36 prosent av de stemmeberettigede aksjene og en 39,6 prosent økonomisk eierandel i VimpelCom Ltd, med risikerer å bare sitte med 25 prosent av stemmene hvis oppkjøpet gjennomføres.

Ny telekrig
Spørsmålet nå er om partene er på vei inn i en ny telekrig?

- Ja, sier Maaø i DnB Nor, og utdyper:

- Basert på det som står i meldingen fra Vimpelcom har Telenor grunn til å føle seg lurt i forhold til de rettighetene de har lagt til grunn at de hadde. Telenor vil nok gå til alle skritt for å forsvare de rettighetene og da blir det konflikt, sier Maaø.

- Kan Alfa-gruppen få dette igjennom?

- Det kan fungere, rent juridisk skal jeg ikke uttale meg om, men det kan gå igjennom i generalforsamlingen, sier Maaø.

Les også: Telenor vil gjøre alt for å stoppe fusjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.