I telebransjen foregår en tautrekking om flere hundre millioner kroner. Milliardspørsmålet er om Norges tredje mobilnett allerede er godt på vei – eller ikke. Telenor og Netcom har gitt uttrykk for at de er lite imponert over fremdriften til sin konkurrent.

- Vi har store mektige konkurrenter som har en agenda og gjør alt de kan for å stoppe dette nettet, sier Haakon Dyrnes, administrerende direktør i Tele2.

Får premie for å bygge
Sammen med Network Norway bygger Tele2 et tredje mobilnett. Selv mener de at fremgangen nå er svært god.

- Vi har ingenting å skjule, vi er veldig godt innenfor rammene, litt foran den utbyggingsplanen vi har lagt opp til, sier Arild E. Hustad, administrerende direktør i Network Norway.

Det høres kanskje merkelig ut at konkurrentene Telenor og Netcom skal klage på at de jobber for sakte, men det er faktisk veldig logisk. Tele2 og Network Norway får nemlig fordelaktige vilkår verdt et milliardbeløp, mot at de satser skikkelig på bygging av eget nett. De mener klagene er et forsøk på å ødelegge for finansieringen av et tredje nett.

Samferdselsdepartementet har holdt sin hånd over ekstrainntektene til det tredje nettet, for å støtte utbyggingen av et tredje konkurrerende nett. Ekstraregningen får Telenor og Netcom, og deres kunder.

Disse fordelene har særlig Tele2 allerede nytt godt av lenge - men nettet har vært utsatt for flere forsinkelser. Dermed fikk utbyggerne i fjor kniven på strupen, og må rapportere om fremskritt hvert halvår. Ellers kan de miste fordelene. Den siden som kan overbevise Samferdselsdepartementet kan derfor få en heftig julebonus.

Les også om mulig oppkjøp: Endrer prisen hvis Tele2 kjøpes

Denne striden handler om termineringspriser, og er bare en av flere viktige saker som nå er til behandling. Beslutningene vil prege markedet i årevis fremover, se egen faktaboks for mer informasjon.





- Vi bygger
Ifølge Tele2 og Network Norway møter de ofte påstanden om at de ikke bygger ut, blant annet i møter med myndighetene.

- Vi opplever at det har vært andre før oss som har sådd tvil om vi bygger, noe som er overraskende, for vi bygger, sier Haakon Dyrnes i Tele2.

- Til og med i skriftelig form påstår de at vi ikke bygger nett. Vi er det eneste reelle og substansielle gruppen som bygger et tredje nett i Norge, og vi er godt i gang, sier Hustad, med henvisning til høringsuttalelser

Hustad sier 30 prosent av trafikken til Network Norway nå er ført over i eget nett, og at de er på vei mot 75 prosent dekning av befolkningen innen utgangen av 2012. Dette skal ifølge utbyggerne dekke alle tettsteder med over 600 innbyggere,

- Deres mål er å så tvil. De hevder vi bare skal bygge i byene, men det er feil, sier Dyrnes.

Utbyggerselskapet Mobile Norway opplyser at de nå har skaffet seg leieavtaler og adgang til plassering av 1000 mobilmaster, men vil ikke si hvor mange som er skrudd på foreløpig.

Les Telenor og Netcoms svar på påstandene: Ingen angrende syndere

Første fase
En dekning av befolkningen på 75 prosent er vel og merke svært langt unna en dekning av 75 prosent av landets areal. De første prosentene krever bare noen få master i Oslo, mens de siste krever store nett i grisgrendte strøk. Tele2 og Network Norway vil i overskuelig fremtid være avhengig av å kjøpe flatedekning av Telenor eller Netcom, og spørsmålet er derfor om utbyggerne vil begrense seg til de områdene der de får aller mest trafikk.

- Telenor sier vi vil bygge et lite nett, men å bygge et stort nett er i vår egeninteresse. I dag bruker vi mye penger som går til våre konkurrenter. Jeg er tryggest den dagen jeg sitter med full kontroll på eget nett. Det er den eneste måten å konkurrere langsiktig på, sier Hustad.

Men når skal dette skje? Hverken Hustad eller Dyrnes vil spesifisere mål utover de som er satt opp for 2012. De kaller dette "fase én" og antyder at det kommer en "fase to", men vil ikke si noe om hva dette vil innebære.

Les Telenor og Netcoms svar på påstandene: Ingen angrende syndere

Les også om mulig oppkjøp: Endrer prisen hvis Tele2 kjøpes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.