- Det handler ikke om svartmaling, men fakta, sier Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom.

Han reagerer på at Network Norway og Tele2 beskylder Netcom og Telenor for å drive en desinformasjonskampanje for å skade dem.

Les om dette her: - Telenor og Netcom feilinformerer

De to teleutfordrerne mener nemlig at Telenor og Netcom uten grunnlag hevder at de knapt bygger eget nett. Et slikt inntrykk kan skade utfordrerne når Samferdselsdepartementet snart skal ta viktige beslutninger. Tele2 og Network Norway har nemlig fått økonomiske fordeler - for å stimulere til byggingen av et tredje mobilnett i Norge. Hvis de ikke følger avtalt plan, skal dette falle bort.

Første 3G-mast
Netcom ser ingen grunn til å beklage påstandene.

- Gjentatte ganger gjennom flere år har vi spurt hvor mye de har bygd og de har ikke svart. Og i deres tredjekvartalsrapport står det at de nettopp har fått opp den første 3G-masten, sier Vederhus.

Dette sier Network Norway har en naturlig forkl#229.

- Det stemmer, for vi har prioritert 2G-nettet først, for der er det mest trafikk, sier Hustad, som understreker at de må bygge mye kapasitet i 2G-nettet for å få plass til nesten en halv million kunder fra sin utbyggingspartner Tele2.







Ikke innsyn
Telenor ser heller ingen grunn til å beklage.

- Det vi ser er at de ikke har bygd så mye ennå. Vi vet hvor de leier trafikk av oss og hvor de har grensen til sitt nett – og de er ikke noe i nærheten av 75 prosent dekning, sier Harald Krohg, divisjonsdirektør for videresalg og regulatoriske spørsmål i Telenor.

Målet om 75 prosent dekning er det utbyggerne har lovet å ha klart i 2012. Krohg påpeker at utbyggerne har gitt løfter om progresjon som de ikke får innsyn i, og at det derfor er vanskelig å si akkurat hvordan de ligger an i forhold til skjema.

Han er svært skeptisk til at Tele2 og Network Norway får fordeler i form av høyere priser når noen ringer deres kunder (se faktaboks om ”terminering”). Dette er hyggelige inntekter som betales av konkurrentenes kunder, understreker han.

- De har fått en milliard hver på bakgrunn av et løfte som ikke er juridisk bindende. Tele2 har fått hele milliarden ved utgangen av året, og jeg kan ikke se at Post- og Teletilsynet har noen juridisk garanti utover det uforpliktende løftet for utbyggingen, sier han.

Forsinket
Telenor kjenner ikke utbyggernes skjema, men ESA skal involveres i slike saker, og de har innsyn.

- ESA sa de var over et år forsinket i forhold til planen de hadde 18 måneder tidligere, sier han.

Dette har utbyggerne tidligere sagt skyldtes finanskrisen, som utsatte finansieringen til desember 2009.

- Jeg vet ikke hva som er grunnen til at de er forsinket, og egentlig er det ikke så relevant for de som betaler, sier han.

Han påpeker at både Tele2 og Network Norway har sterke eiere, og at Tele2s moderselskap i samme periode innvilget eierne utbytte.

- At de ikke klarer å reise finansiering, ja vel? Hvis Tele2 og Network Norway mente det var en god investering kunne de gjort investeringen for egen regning og risiko, ikke for våre kunders, mener han.

Han lar seg heller ikke sjarmere av at Tele2 og Network Norway sier de nå bygger så fort det er mulig.

- Hvis de bygger så fort de kan og på snaue to år blir et år forsinket, så burde de kanskje ikke ha lovet dette, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.