- Det har tatt helt av etter at Apple kjøpte Authentec i fjor. De skapte i praksis et marked for oss. I løpet av året kommer det til å være flere smarttelefoner med fingeravtrykksleser integrert på markedet, sier Hemant Mardia, den nyansatte toppsjefen i Idex, et norsk selskap som spesialiserer seg på fingeravtrykkslesere.

Idex har hatt patentert teknologi for lesing av fingeravtrykk siden 1997, men frem til nå har det vært liten eller ingen kommersiell aktivitet for selskapet. Det har vært mange strategiske partnerskap, men ingen ordre.

- Nå har vi endelig signert en avtale med et globalt selskap i mobilbransjen. Vi har lovet å ikke si hvem de er, men dette er stort. Vi snakker om et selskap som omsetter for mange milliarder dollar, sier Mardia.

 

- Dere har varslet store avtaler før, men inntektene har uteblitt. Hva er annerledes nå?

- Vi venter at Apple rimelig snart kommer til å ta i bruk fingeravtrykksteknologi. Da vil resten av bransjen komme etter og resten av bransjen er 80 prosent av hele markedet. I tillegg til Idex er det bare to andre aktører som kan levere løsningene som trengs og det er vi som sitter på patentene. Den kontrakten vi har inngått nå vil gi penger i kassen, sier Mardia.

Bransjen venter
Finansinstitusjonen Citi Group forventer at det vil distribueres 1,2 milliarder smarttelefoner med fingeravtrykkslesere innen utgangen av 2015. I tillegg kommer 750 millioner nettbrett og 2,2 milliarder betalingskort. Etter å ha sammenstilt flere analyser fra ulike analyseselskaper regner Idex med at de kjemper om en pott på 12 milliarder kroner i 2015, som vokser til 24 milliarder kroner i 2017.

Analysebyrået Gartner Group venter at biometrisk autentisering, som fingeravtrykk er en del av, vil være «allemannseie» fra 2014.

- Alle venter at neste Iphone vil ha fingeravtrykksleser. Android-produsentene har ikke tenkt å havne bakpå i konkurransen, så det er svært sannsynlig at vi vil se smarttelefoner med fingeravtrykksleser fra dem også i nær fremtid, sier Michael Barratt, sikkerhetssjef for betalingsformidleren Paypal til Daily Mail.

Viser ikke hele hånden
Noen av patentene har Idex lisensiert til andre, inkludert Apple. Men langt fra alt.

- Vi har for eksempel enerett på å kunne bygge inn en fingeravtrykksleser i et annet materiale, for eksempel en mobilskjerm eller deksel. Vi kan lage bøyelige lesere også, til stykkpris på en dollar eller mindre. Fingeravtrykk er stort for brukerne, men en billig komponent for produsentene, sier Mardia.

Kontaktløs betaling
Forbrukerelektronikk forventes å drive frem markedet for fingeravtrykkslesere. Men i kjølvannet kommer også betalingsløsninger og offentlig elektronisk identifikasjon.

- Offentlige prosjekter tar lang tid, men vil komme etter hvert. Spesielt i vekstmarkeder som Kina og India er fingeravtrykk særskilt attraktivt fordi myndighetene har behov for en moderne og sikker løsning, mens brukerne har høy terskel for å ta i bruk teknologi, sier Mardia.

Rent teknisk er også fingeravtrykk sikkert. Det er vanskelig å lure sensoren, Hollywood-metoder som å lime et falsk fingeravtrykk utenpå sitt eget eller kutte av en finger vil ikke fungere. I motsetning til dagens løsninger med kodebrikker og sms har fingeravtrykk også en fordel.

- Fasiten lagres lokalt på den enheten man bruker. Det er en stor fordel at man kan identifisere seg sikkert uten å være avhengig av at deler av sikkerheten ligger i nettskyen, sier Mardia.

Siden selskapet offentliggjorde avtalen med det foreløpig hemmelige mobilselskapet har kursen steget med 37,5 prosent på Oslo Børs. Aksjen handles torsdag ettermiddag for 2,20 kroner.

Les også:
Android stjeler showet
- Jeg vil se mappa mi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.