Tønsberg: – Vi er avhengige av smarte og digitale tjenester i det offentlige, spesielt i kommunene, om vi skal klare å håndtere eldrebølgen når den kommer.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud holdt et av hovedinnleggene under årets IT-ting i Tønsberg. Hun brukte hele sin taletid til å snakke om hvor viktig det er å digitalisere Norges offentlige tjenester.

Men det var ingenting i innlegget hennes som viste til noen konkret fremdrift. Poengene var i stor grad de samme som i andre innlegg hun har holdt i år. Unntaket var introduksjonen av e-resepter. E-reseptløsningen lar alle resepter lagres sentralt slik at mottaker bare trenger å identifisere seg på et valgfritt apotek og få utlevert medisinen. Tjenesten skal rulles ut i 2011.

Fornyingsminister Aasrud sier mangelen på konkrete tidsmål skyldes en tanke om å gjøre alt riktig på første forsøk.

– Jeg vil ha substans i det jeg gjennomfører. En fremdriftsplan kommer, men vi er fortsatt i stor grad på planleggingsstadiet. Det er en enorm jobb å få med kommunesektoren på digitalt førstevalg, sier Aasrud til Dagensit.no.

Digitalt Førstevalg er regjeringens målsetting om å gjøre flest mulig av de offentlige tjenestene tilgjengelige på nett og å effektivisere saksbehandling og annen kommunikasjon mellom det offentlige og brukerne.

– Vi gjør jo noen endringer allerede, for eksempel endrer vi graveforskriftene for å gjøre det enklere å bygge ut fiberbasert bredbånd. Men bredbånd er ikke lenger en like stor utfordring som før, så nå konsentrerer vi oss om å gjøre et best mulig forarbeid med tjenestene, sier Aasrud.

Aasrud viser også til at regjeringen har laget nettstedet data.norge.no som er et arkiv med offentlige data. I tillegg er det bygget et nettsamfunn rundt arkivene som inviterer både private og næringslivet til å foreslå tjenester basert på dataene og å utvikle tjenester basert på dem.

Les også: – De skarpeste hodene jobber ikke for deg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.