Tønsberg: – Det er en deprimerende tanke, men den er dessverre sann. De perfekte ansatte for din bedrift jobber ikke der, sier Chris Anderson, redaktør i livsstilsmagasinet Wired, forfatter av bøkene FREE! og The Long Tail og seriegründer av teknologiselskaper.

Anderson var hentet inn som hovedtaler under IT-tinget i Tønsberg denne uken. Han snakket engasjert om hvordan innovasjon og gründervirksomhet har fått nye kanaler og en enormt mye lavere terskel i dagens digitale samfunn.

Digitalt perfekt
Påstanden om den perfekte ansatte er myntet på et digitalt samfunn. Den perfekte ansatte finnes statistisk sett heller i India eller Kina enn i Norge.

– Men mest sannsynlig har denne perfekte ansatte tilgang til internett. Og han er allerede engasjert i det fagfeltet du trenger ekspertise. Det er altså fullt mulig å komme i kontakt med ham, sier Anderson.

Anderson viser til et av sine egne selskaper. DIY Drones er et selskap som selger ubemannede fly – eller droner – som byggesett.

– Jeg holdt på med radiostyrte fly som hobby. Etter hvert kom jeg i kontakt med Jordi Muños, en tenåring i Mexico som var et selvlært geni innen aerodynamikk. I dag er vi 50/50 partnere i selskapet og dronene våre konkurrerer med de som selges av verdens største selskaper, sier Anderson.

Men Anderson og Muños gjorde ikke alt arbeidet selv. Nettsiden til DIY Drones er satt opp som et nettsamfunn med medlemmer, diskusjonsforum og bildegallerier. Nettsamfunnet er åpent for medlemmene, kunder og andre som bare interesserer seg for radiostyring, aerodynamikk eller fly.

Får mer
Anderson mener disse bidragsyterne ofte gjør en mye bedre jobb enn godt betalte mennesker som har søkt seg til en stilling i et selskap.

– Alle disse menneskene bidrar til produktutviklingen gratis, fordi det engasjerer dem, sier Anderson.

I tillegg kjøper mange av medlemmene droner fra DIY Drones, men ingen av dem er misfornøyde med at gratisinnsatsen deres blir solgt.

– Vi sørger for at bidragene deres blir virkeliggjort og satt i produksjon. Det hadde de ellers ikke fått oppleve, sier Anderson.

All produktutvikling i DIY Drones er åpen og gjøres med gratis verktøy lastet ned fra nettet. Det er lett å stjele tegningene og lage en konkurrerende drone.

– Hvis noen ønsker å gjøre det får de bare gjøre det. Men jeg tror neppe noen av våre medlemmer vil gi dem gratis hjelp når de støter på problemer de ikke kan løse selv, smiler Anderson.

Les også: Så mye tjener du på å bytte jobb

Én av tre jobber gratis

Aasrud krever substans (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.