- oppdatert sak, først sendt tirsdag 22.49 -

- Det var et fenomenalt kvartal som overgikk alle våre forventninger på alle områder, sier Apple-sjef Steve Jobs.

Selskapet gikk i mai forbi Microsoft som USAs mest verdifulle teknologiselskap. Apple, som har avvikende regnskapsår, solgte datamaskiner, programvare og tilbehør for tilsammen 15,7 milliarder dollar i sitt regnskapsmessige tredje kvartal. Det er en økning på 61 prosent fra samme kvartal året før.

- Disse tallene vil gjøre mye for å få folk til å glemme antenneproblemene, sier Edward Jones-analytiker Bill Kreher til CNBC.

Apple har innrømmet at man kan få svakere antennesignal på noen av de nye mobilene deres, iPhone 4, men mener problemet er overdrevet.

Slik var salget:

Apples resulatet før skatt økte fra 1,83 milliarder til 3,25 milliarder dollar. Det er en økning på 78 prosent.

* iPhone: 8,4 millioner. 1,7 av de millionene var den nye iPhone 4. Opp 61 prosent fra samme kvartal året før.

* iPod: 9,4 millioner. Ned åtte prosent fra året før.

* iPad: 3,3 millioner. Første gang den selges.

* Mac: 3,47 millioner. Opp 33 prosent fra året før. Apple har aldri før solgt flere Mac-er enn i dette kvartalet.

Holder ikke igjen
På diverse nettsteder er det spekulert i om Apple bevist holder igjen varer for å skape oppmerksomhet rundt etterspørselen.

Det avviser driftsdirektør Tim Cook bastant.

- Vi planlegger ikke mangel på nye produkter for å skape en buzz. Jeg aner ikke hvor det kommer fra, sa Cook på en telefonkonferanse igår kveld.

Han ble også spurt om selskapet har et leveringsproblem, eller et problem med for stor etterspørsel.

- Høy etterspørsel er aldri et problem. Vi trodde en million iPader var ganske tøft å gå ut med. Enkelt sagt så øker vi produksjonen så fort vi kan, og jeg er ganske sikker på at vi klarer å øke kapasiteten.

- Ordentlig fornøyde!
- Vi er ordentlig fornøyde med å ha generert mer enn fire milliarder dollar i kontanter i løpet av kvartalet, sier Apples finanssjef, Peter Oppenheimer.

Selskapet har nå en solid kasse med hele 46 milliarder dollar i kontanter.

Ifølge analytikere Bloomberg har pratet med, ville Apple vise et resultat før skatt på 2,87 milliarder dollar mot 1,23 milliarder samme kvartal ifjor. Omsetningen var ventet å øke til 14,7 milliarder dollar fra 8,34 milliarder, ifølge snittet til analytikerne Bloomberg har pratet med.

Overrasker med guiding
For fjerde kvartal varsler Oppenheimer en omsetning på 18 milliarder dollar. Tradisjonelt er fjerde kvartal Apples beste, og samtidig har selskapet gjennom alle år kommet med konservative resultatguidinger.

- Dette er utrolige tall, og en enda mer forbløffende guiding. Dette er en av få ganger i nyere tid hvor Apples guiding har vært høyere enn antatt, og det på et tidspunkt hvor investorer er bekymret for at antenneproblemene med iPhone 4 kan påvirke salget. Apple sender et sterkt signal om at det ser anderledes på disse tingene, sier analytiker Yair Reiner fra Oppenheimer & Co til CNBC.

Apple-aksjen steg 2 prosent i etterbørshandelen etter at kvartalstallene var offentliggjort. Aksjen er opp 20 prosent hittil i år.

Les også: Yahoo innfrir

<b>Usikre på Apple</b>

<b>Fortsatt ingen norsk iPad</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.