I mobilbransjen har snart alt som kan krype og gå et søksmål eller ti på gang. Alle saksøker alle, med beskyldninger om brudd på patenter og designrettigheter.

Nå er det kamp om en ny stor porsjon patenter, som kan bli gode å ha i denne striden. Teknologiselskapet Interdigital er i spill, med 8.800 patenter innen trådløs telekommunikasjon og tilliggende herligheter, samt 10.000 patantsøknader, ifølge Reuters.

Selskapet begynte å undersøke mulighetene for salg på grunn av økende interesse for patentrettigheter, og har siden fått en kursoppgang på rundt 70 prosent.

Google ute?
Kursen i selskapet fikk seg en knekk da Google nylig la inn bud på Motorola. Som en av veteranene i bransjen har Motorola 17.000 patenter i bagasjen og Google kan være mett for denne gang. Google er i likhet med Apple nye i mobilbransjen, og kan trenge patenter både forsvar og offensive rettssaker fremover. Men det er uklart om de også vil by på Interdigital. Dermed falt kursen 23 prosent på mandag, skriver Reuters.

- Problemet med Interdigital er at Elvis har forlatt bygningen. Han fikk sin date, sier Deutsche Bank-analytiker Brian Modoff til Reuters, med henvisning til Googles viktige rolle i budbrosessen.

Dyrt konkursbo
Kampen for å sikre seg store patentporteføljer tok for alvor av da 6.000 patenter fra det konkursrammede selskapet Nortel nylig ble solgt til et konsortium ledet av Apple og Microsoft. Men stridighetene i bransjen hadde begynt lenge før dette.

Les mer om kampbildet slik det så ut i 2010: Nå blir alle saksøkt

Noen forklarer stridighetene det med Apples inntreden på arenaen. Selskapet skapte en ny generasjon mobiltelefoner, skrev om reglene og skapte uro.I kjølvannet av suksessen med Iphone og Ipad har de beskyldt konkurrentene for å kopiere dem, og blitt beskyldt for å trampe over en haug med gamle patenter.

Nokia med i kampen
En av de som har tapt mye terreng i det siste er Nokia. De rapporteres nå å være blant mulige kjøpere av Interdigital, sammen med giganter som Apple, Samsung og Qualcom. Budfristen på selskapet er nå utsatt fordi interessenter skal ha bedt om mer tid for å vurdere selskapet og patentene. Nyheten om dette sendte midlertidig kursen opp rundt 12,2 prosent onsdag, før den falt tilbake til en økning på 6,8 prosent for dagen, skriver Reutsers. Selskapets verdi ligger nå rundt tre milliarder dollar.

Patenter og designrettigheter kan få svært store konsekvenser i mobilbransjen. Mange av selskapene som var store tidlig har mottatt enorme beløp fra nykommere opp gjennom årene, og i verste fall kan retten til å selge produktene stå på spill. Det fikk Samsung nylig merke, da en tysk domstol først forbød dem å selge deres Ipad utfordrer Samsung Galaxy 10.1 i Europa. Beslutningen ble siden trukket tilbake. Denne saken dreide seg vel og merke om design, ikke patenter, men liknende saker er ført i andre rettssystemer basert på patenter, og i noen tilfeller har det ført til heftige erstatningssummer for å åpne for salg igjen.

Les også: Samsung får selge nettbrett igjen

Les også: Kald patentkrig i mobilbransjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.