Den norske seriegründeren Are Traasdahl i New York har brukt det meste av tiden på teknologiselskapet Crisp etter at han innkasserte et milliardsalg til Telenor i 2016.
Traasdahl har gjennom Crisp gått tungt inn i markedet for dagligvarer og teknologi i USA, og gjør god butikk på å hindre matsvinn i butikkene. I 2021 fikk Crisp den Amazon-eide supermarkedkjeden Whole Foods på kundelisten og 300 millioner kroner i frisk kapital.
Nå har Traasdahl-kontrollerte Crisp gjort sin største investering hittil gjennom et eget oppkjøp i USA.
Kjøper rådyre analyser
Denne uken ble det kjent at Crisp kjøper analyseselskapet Atlas Technology Group fra teknologigiganten Advantage Solutions i California. Dermed får Crisp eierskap til et etablert teknologiselskap som blant annet brukes av et flertall av leverandørene til Walmart – både USAs og verdens største dagligvarekjede.
– Vi var faktisk i prosess med å kjøpe et mindre firma, men så bestemte vi oss en kveld for å «swing for the fences» og ta kontakt med markedslederen, sier Traasdahl til DN om kjøpet.
Han vil ikke svare konkret på hvor mye Crisp betaler for å kjøpe Atlas Technology.
Men basert på selskapets markedsdominans, omsetning og lønnsomhet er det grunn til å tro at prisen ligger i overkant av ti millioner dollar, eller mer enn 110 millioner kroner.
– Vi var i sjokk
Den store verdien i Atlas Technology er knyttet til enorme mengder av «stordata» – informasjon og sanntidsdata om varestrømmer, forbruksmønster, ulike varekategorier og kontantstrømmer. Dette er programvare som brukes av de fleste store og små leverandører for å styre produksjon, salg og distribusjon av varer.
– Atlas har vært eid av et børsnotert selskap med flere milliarder dollar i omsetning, så vi antok at de ikke var interessert i å selge, sier Traasdahl.
Så fant Traasdahl ut at Atlas ble ledet av en person som også hadde vært en av de første kundene av Tapad i USA – selskapet som ble solgt til Telenor i 2016.
– Vi hadde hundrevis av felles kjente i New York, så vi fikk dem i tale. De fløy for å møte oss og sa at de kjente godt til Crisp. Som del av et større samarbeid kunne vi få kjøpe Atlas. Vi var i sjokk, sier Traasdahl.
– Hva er den største verdien her?
– Etter oppkjøpet har vi cirka 80 prosent av de største leverandørene i verden som kunder av Atlas og Crisp. Det er spesielt strategisk for oss å komme nærmere Walmart. De representerer ofte mer enn 30 prosent av inntektene for leverandører de jobber tett med. 150 millioner amerikanere handler på Walmart hver uke. Det er vanskelig å komme inn i et lukket miljø, men med Atlas blir vi et stort teknologiselskap i det som kalles verdens hovedstad for dagligvare, sier Traasdahl.
– Elsker turbulente tider
Selv om prisen for Atlas er ukjent, er det klart at Traasdahl gjennom investeringsselskapet Spring sammen med Firstmark Capital og andre investorer i Crisp denne gang har klart å bruke urolige finansmarkeder til sin fordel.
–I turbulente tider går alle tilbake til sin kjernevirksomhet. Selgeren har de siste årene ekspandert innen teknologi, men går nå tilbake til å fokusere på å selge tjenester, sier han.
Han mener de mest bærekraftige eierskiftene skjer i dårlige tider innen fusjoner og oppkjøp (M&A).
– Og det er da det er viktigst å være fremoverlent. De er helt unikt å få oppleve dårlige tider når de fleste sitter på sidelinjen og venter. Jeg elsker turbulente tider, sier Traasdahl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.